De-a lungul  anilor, despre Jeanne Moreau s-a știut că e o frumoasă și talentată actriță a Franței, curtată sau iubită de bărbați faimoși. Despre Pierre Cardin nu mai existau demult dubii că este homosexual. Și totuși, între cei doi artiști a existat o frumoasă poveste de dragoste ce apoi a dăinuit ca o puternică și unică prietenie.

Astăzi, Pierre Cardin, cel care i-a îmbrăcat pe băieții The Beatels, dar și pe actorii din prima serie din Războiul stelelor, are 98 de ani. Jeanne Moreau s-a stins în anul 2017. Se spune că Pierre i-a creat și confecționat „costumul pentru eternitate” cu care a fost înmormântată.

Povestea unei iubiri de 40 de ani

Timp de peste 40 de ani, Pierre Cardin i-a făcut actriței tot felul de rochii, pentru zi și pentru seară, pentru scenă și pentru cinematograf. Pentru un costum din lână fină, broderia a durat o lună. Dar, între creator și actriță a existat ceva mai mult decât o relație profesională.

Jeanne Moreau și Pierre Cardin au acceptat să vorbească despre iubirea lor cu ani în urmă, pentru revista Paris Match. Doi oameni de vârsta a treia care își retrăiau tinerețea cu pasiunile și frumusețile ei.

Au povestit că a fost dragoste la prima vedere, o iubire care le-a schimbat viața.

„Nu-mi plăceau femeile și o iubeam pe Jeanne”, a mărturisit Cardin.

„Îmi amintesc că Jeanne a ajuns la casa mea de modă pentru că avea nevoie de haine pentru un film. Îmi amintesc dragostea la prima vedere și o aventură pasională care a durat patru ani, apoi o despărțire care ne-a îndepărtat ceva timp, înainte de a începe și trăi, astăzi, o prietenie neclintită”.

Începutul poveștii lor de dragoste datează din 1961. Atunci Jeanne Moreau trebuia să se întâlnească cu „domnișoara Chanel” pentru că trebuia să înceapă să filmeze în „Eva” și avea nevoie de ceva special. Casa Chanel era celebră și extrem de solicitată de lumea artistică. Era nevoie de ținută într-un timp scurt și creatoarea de modă i-a spus actriței că nu va avea timp să-i facă hainele. Dar a trimis-o pe Jeanne Moreau să se întâlnească cu un tânăr creator, instalat în rue du Faubourg-Saint-Honoré.

Jeanne Moreau povestește: „Am mers la adresa indicată. Couturierul nu era acolo. Asistenții lui mi-au arătat colecția sa, pe care am găsit-o redutabilă. De fapt, am început iubindu-l pe Pierre, de la început, fără să-l cunosc nici măcar, prin munca sa. A venit la finalul prezentării. Și așa, ce atracție! L-am găsit imediat magnific. Ceea ce mă atrăgea erau mâinile lui. Mâinile meșterului. Mâinile lucrătorului, mâinile unui creator!”.

Despre această primă întâlnire a vorbit și Pierre Cardin.
Eu pe Jeanne deja o iubeam fără să o cunosc: eram, așadar, într-un caz similar cu al ei. Când am ajuns, mi s-a anunțat că doamna Jeanne Moreau se uită la colecție. Am admirat-o imens. Era frumoasă, era așa de naturală încât visam la frumusețe, la ceea ce mi-am imaginat. Sensibilă. Inteligentă. O transcendență. Acesta a fost momentul întâlnirii pentru mine. Eram homosexual, nu aveam relații fizice cu femeile. Jeanne m-a supărat. Corespundea naturii mele profunde. La infinita mea discreție. I-am cerut, probabil în secret, doar să iubesc o femeie, să o iubesc pe femeie, să o iubeasc pe Jeanne. Dacă nu am fi avut relații fizice, această poveste nu ar fi existat. Această atracție fizică, am simțit-o imediat ce am știut-o”, a mărturisit emoționat Pierre Cardin.

Jeanne Moreau a fost cea care a dezvăluit secretul acelor zile de început ale iubirii lor. Îl simțea timid pe Pierre și atunci…

Schimbul lor de replici în fața reporterului de la Paris Match este spumos ca șampania.

„Pierre Cardin: Toată lumea văzuse filmul „Les amants” (The lovers) și toată lumea era îndrăgostită de Jeanne Moreau în acest film. Am vrut-o.

Jeanne Moreau: Da, dar am fost prima care a sărit pe tine!

Pierre: La acea vreme, nu îți știam sentimentele.

Jeanne: Acum le cunoști. Și le spun pentru că este adevărat! Eu te-am vrut”.
Știa atunci actrița că Pierre era homosexual? Da, știa și recunoaște că atracția lor era atât de puternică încât nu a interesat-o.

Când l-am cunoscut, imediat sufletele bune mi-au spus: „Este homosexual, nu vei realiza nimic!” Le-am răspuns: „Nu-mi pasă! Îl iubesc așa cum este și așa cum este, îmi place! ” Pierre Cardin este unul dintre darurile pe care mi le-a dat viața. L-am vrut și m-am dus să-l iau”.

Cum l-a adus Jeanne în patul ei pe celebrul gay

Actrița a povestit că, după prima lor întâlnire de la atelier a început să-l urmărească, să vadă ce face, dar mai ales să-l vadă pe el, bărbatul tânăr și frumos de care se îndrăgostise de cum l-a văzut. Pierre o căuta la telefon, dar ea nu îndrăznea să se apropie de el prea mult. De aceea îl urmărea, să-l vadă.

Într-una din zile, Jeanne a aflat că Pierre va pleca la festivalul de teatru Stratford-upon-Avon. S-a dus la aeroport și a rezervat locuri la toate zborurile. Pierre a fost uluit să o vadă urcând în același avion cu el fără să-l anunțe.

Apoi, totul a decurs rapid. Jeanne a cerut camere alăturate recepționerei de la hotel. Și a durat extrem de puțin până să bată la ușa lui Pierre. „Eram pe punctul de a ieși să vin și eu să bat la ușa ei”, a punctat și creatorul de modă.

Așa a început povestea lor de iubire pe care nimeni nu ar fi crezut-o posibilă, știindu-se orientarea sexuală a lui Pierre Cardin. Și totuși, ei s-au iubit vreme de 4 ani! Și și-au dorit un copil împreună. ”Ar fi fost copilul iubirii”, spun amândoi. Doar că Jeanne a avut niște probleme de sănătate în acea perioadă și nu și-au putut îndeplini visul.

Jeanne Moreau: „Privind în urmă, cred că ne-am înțeles bine pentru că aveam unele caracteristici în comun și știam să rămânem foarte independenți. De fiecare dată când îl revăd pe Pierre, găsesc aceeași autoritate, același umor, același gust pentru singurătate”.

Pierre Cardin: „De fapt, nu ne-am împiedicat niciodată. Jeanne nu a fost niciodată doamna Cardin și eu nu am fost niciodată domnul Moreau”.

Pepe și Raluca Pastramă pun punct scandalului. La ce înțelegere au ajuns

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp