Un pas important în medicină. S-a descoperit tratamentul care reduce recidivele în cancerul mamar

Un pas important în medicină. S-a descoperit tratamentul care reduce recidivele în cancerul mamar
Peste două milioane de femei sunt diagnosticate, anual, cu cancer de sân. Din păcate, cancerul mamar recidivează chiar și după 20-30 de ani de când a fost diagnosticat prima dată. Cercetătorii au descoperit și testat un  tratament care reduce substanțial recidivarea bolii.

Tratamentul descoperit de cercetătorii americani reduc riscul de recidivă în cazul cancerului de sân cu aproximativ 25%. Procentul este destul de mare, având în vedere că anual mor peste 600.000 de femei din cauza cancerului de sân.

Aceste rezultate preliminare au fost prezentate în cadrul celei mai mari conferințe anuale a specialiștilor în cancer, organizată de Societatea americană de oncologie clinică (ASCO), la Chicago.

„Este vorba despre un test clinic foarte important care va modifica practica medicilor”, a precizat Rita Nanda, oncolog la Universitatea  Chicago, care nu a participat la acest studiu. Acest tratament, Ribociclib, este produs de Novartis, contra celui mai frecvent tip de cancer de sân (HR+/HR2-)”, se arată într-un raport al ASCO, citat de AFP.

Tratamentul este testat pe mii de femei

Tratamentul inovator este deja folosit, în combinație cu hormonoterapie, pentru pacientele diagnosticate cu cancer în stadiu avansat, cu metastaze. Obiectivul noului studiu este de a testa acest medicament în cazul cancerelor în stadii incipiente (de la 1 la 3).

Protocolul medical în cazul cancerului de sân presupune operație și radioterapie, posibil și chimioterapie și, apoi, mai mulți ani, hormonoterapie.

Cancerul de sân recidivează la o treime din paciente

Chiar dacă după ce cred că au învins boala, foarte multe femei care urmează doar tratamente de hormonoterapie descoperă, după o perioadă mai scurtă sau mai lungă faptul că boala a recidivat.

„O treime din pacientele afectate de un cancer de sân în stadiul 2 vor avea o recidivă. Și aceste recidive pot să apară chiar după două-trei decenii de la diagnostic”, a declarat într-o conferință de presă Dennis Slamon, oncolog la Universitatea UCLA, care a prezentat rezultatele testelor.

În ce constă tratamentul inovator

Peste 5.000 de persoane au participat la testul clinic: jumătate au primit Ribociclib și hormonoterapie, iar cealaltă jumătate, numai hormonoterapie. Potrivit rezultatelor preliminare, riscul recidivei s-a redus cu 25% cu ajutorul acestui tratament.

Ribociclib funcționează prin atacarea proteinelor (CDK4 și CDK6) care influențează creșterea celulelor canceroase.

Alte două tratamente inhibitoare ale CDK – palbociclib și abemaciclib – sunt, de asemenea, aprobate contra cancerului de sân aflat în metastază.

Abemaciclib a fost aprobat, recent, în SUA, contra bolii în stadiu preococe, dar numai pentru femeile cu risc major de recidivă și care au ganglionii limfatici afectați.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre