Untișorul, la mare căutare primăvara. Iată când poate deveni toxic

Untișorul, la mare căutare primăvara. Iată când poate deveni toxic
Alături de ștevie, spanac și leurdă, frunzele de untișor ajung în farfuria românilor. Este o adevărată bombă de vitamine, dar poate fi și dăunător.

Bogate în vitamina C, fier, magneziu și potasiu, untișorul este căutat de gospodine, pentru că face parte din categoria trufandalelor.

Untișorul, la mare căutare primăvara. Iată când poate devin toxic

Utilizate de mii de ani în medicina naturistă sau în rețete gustoase, frunzele de untișor sunt acum pe tarabele din piețe. Acestea se recomandă să fie consumate doar crude, pentru că au beneficii uriașe asupra ficatului și digestiei alimentelor grase. De asemenea, untișorul combate anemia mai ales la copii, dar și simptomele asteniei de primăvară.

Se consumă doar frunzele proaspete, înainte ca planta să înflorească

Specialiștii spun însă că frunzele de untișor trebuie să fie consumate până ce planta începe să înflorească, pentru că frunzele devin tari, neplăcute la gust și toxice. Acest lucru se întâmplă pentru că planta acumulează în frunze o substanță toxică numită protoanemonina, care apără florile să fie consumate de animale.

Din acel moment, cei care le consumă se pot confrunta cu cu dureri abdominale, crampe, paralizii parțiale ale feței. În cazul în care se mănâncă o cantitate mai mare, se pot instala chiar și paraliziile severe. Medicii recomandă ca adulții să consume maxim 100 g untișor, iar copiii cel mult 50 g. Copiii până la 4 ani și femeile însărcinate trebuie să evite untișorul.

Salată de untișor

Pentru a prepara o delicioasă salată de untișor, aveți nevoie de  o legătură de plantă, 3 roșii, mărar proaspăt, 2 linguri cu ulei de măsline, zeama unei jumătăți de lămâi, sare și piper după gust. Se spală foarte bine frunzele, se rup codițele și se toacă.

Tăiați roșiile și mărarul și se amestecă toate ingredientele cu ulei de măsline și zeamă de lămâie. Se pune sare și piper după gust. Specialiștii spun că pentru a potența proprietățile untișorului, e recomandat să fie amestecat cu leurda. Consumați-l cu grijă și veți simți diferența.

Sursă foto: retelemeledragi