Reţeta tradiţională de varză à la Cluj cu afumătură este ușor de făcut. În loc să rulezi sarmale, pui carnea tocată printre rânduri de varză călită.

Varză à la Cluj cu afumătură. Rețeta tradițională

La această rețetă se folosește și afumătură și cârnați, de aceea gustul este deosebit. Cine vrea, mănâncă cu ardei iute, smântână și mămăliguță.

Ingrediente

  • 500 g carne de porc tocată
  • 1 varză de mărime potrivită
  • câteva feliuţe de cârnat afumat
  • 100 g orez
  • 200 ml sos de roşii
  • sare
  • piper
  • ulei
  • boia, după gust
  • 1 ceapă
  • mărar tocat, după gust

Mod de preparare

Încingi o lingură de ulei într-o tigaie, tai ceapa mărunt şi o căleşti, apoi adaugi carnea tocată. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Între timp, fierbi orezul cu un praf de sare şi când e gata îl scurgi.

După ce rumeneşti carnea, adaugi orezul, 2-3 linguri de sos de roşii, boia, mărar şi potriveşti de sare şi piper.

Amesteci bine şi laşi deoparte compoziţia. Toci varza, o condimentezi cu sare şi o căleşti în ulei, într-o cratiţă. Din când în când, adaugi puţină apă fierbinte şi amesteci, ca să nu se lipească. O iei de pe foc când s-a înmuiat şi s-a evaporat toată apa. Amesteci mărarul cu o parte din sosul de roşii, sare şi piper, după gust.

Pregăteşti o tavă, stropeşti cu ulei şi adaugi câteva linguri de sos de roşii. Pui jumătate din compoziţia de varză, stropeşti cu sos de roşii şi aşezi compoziţia de carne. Peste ea, pui sosul de roşii rămas şi restul de varză.

Aşezi câteva feliuţe de cârnat afumat, după preferinţă, şi dai tava la cuptorul încins, în prealabil, până se rumeneşte.


Ciorbă ardelenească de cartofi, cu afumătură și smântână. Rețeta

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri