Veste tristă pentru folclorul românesc. S-a stins din viață unul dintre marii rapsozi ai României

Veste tristă pentru folclorul românesc. S-a stins din viață unul dintre marii rapsozi ai României
Unul dintre cei mai apreciați doinitori ai Banatului a plecat pe drumul fără întoarcere. A fost una dintre marile nume ale folclorului românesc.

O mare valoare din folclorul românesc s-a mutat azi la ceruri. Fanii acestuia sunt în lacrimi de când au aflat vestea decesului.

Veste tristă pentru folclorul românesc. S-a stins din viață unul dintre marii rapsozi ai României

Iosif Ciocloda, unul dintre cei mai mari doinitori pe care i-a avut vreodată Banatul, a murit astăzi, la vârsta de 85 de ani. Cântărețul a venit pe lume la data de 1 octombrie, 1937, în satul Borlovenii Vechi, de pe Valea Almăjului. La vârsta de cinci ani, însă s-a mutat după puțină vreme în localitatea Mehadica, locul natal al mamei sale.

A început să cânte de când făcea armată

Pe scenă a urcat încă de copil, când grație talentului său cu adevărat extraordinar, a fost remarcat la serbările școlare și a obținut mereu premiul I. Rapsodul a cântat și în perioada în își făcea stadiul militar, dar debutul său s-a produs alături de Orchestra Casei de Cultură a Sindicatelor din Reșița, condusă de marele artist Guțu Gore.

 

Ulterior a cântat sub bagheta lui Nicolae Perescu, unul dintre cei mai mari dirijori din Banatul Montan, din ultimele decenii. În acea perioadă, artistul a devenit cunoscut în toată țara.

A colaborat cu celebrul ansamblu Cindrelul din Sibiu

Iosif Ciocloda a avut pentru prima dată concerte peste hotare alături de ansamblul Semenicul, unde a ajuns în anul 1972. Atunci s-a bucurat de spectacole senzaționale în Elveția, Anglia, Danemarca, Suedia, Italia, Belgia, Olanda, Franta si fosta Iugoslavie.

Pe de altă parte, vedeta a colaborat și cu Ansamblurile „Cindrelul” din Sibiu, „Tarina” din Turda, precum si cu orchestrele din Arad, Oradea si Cluj-Napoca. Cele mai cunoscute cântece ale sale, care vor rămâne mereu pe buzele tuturor sunt „Satule, grădină mândră“, „Rosmarin bănăţenesc“, „M-am gândit mamă să-ţi cânt“ sau „Nu ţi-o fi mândro păcat“.

În anul 1977, artistul s-a pensionat și s-a mutat alături de soție în casa părintească. În ultimii ani din viață, acesta s-a confruntat cu probleme mari de sănătate. Iosif Ciocloda va fi condus pe ultimul drum, vineri 16 decembrie. El își va dormi somnul de veci în localitatea Mehadica.

Recomandarile noastre