Vești mari pentru pacienții cu cancer de vezică: au acces la imunoterapie, primul tratament specific fără efecte adverse

Vești mari pentru pacienții cu cancer de vezică: au acces la imunoterapie, primul tratament specific fără efecte adverse
Pacienţii cu cancer de vezică urinară din România scapă de chimioterapie și de efectele adverse ale procedurii, pentru că au de acum acces la un tratament pe bază de imunoterapie.  Mai mult, soluția terapeutică novatoare este compensată prin Programul Național de Oncologie.

În România există, oficial, în acest moment, un număr de 18.347 de pacienţi cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial) aflaţi în evidenţă, aproape 2.400 de cazuri noi fiind diagnosticate anual. Această boală reprezintă a șaptea cauză de mortalitate prin cancer în cazul bărbaților, înregistrându-se, în medie, peste 1.600 de decese anual.

Cancerul de vezică afectează în proporție de 80% bărbații, iar peste 60% dintre aceștia sunt trecuți de 65 de ani. Cercetătorii pun fumatul în legătură cu apariția bolii, acest obicei nesănătos fiind implicat în apariţia a 50% dintre cazurile de cancer.

Ce este imunoterapia

Imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar care poate astfel să combată eficient cancerul.  Mai exact, imunoterapiile aduc soluții terapeutice pentru pacienți cu tipuri de cancer cu o rată a supraviețuirii redusă sau fără alternativă terapeutică.

”Imunoterapia este o soluţie pentru a readuce cancerul de vezică urinară din zona uitării în zona inovaţiei medicale. În acest tip de cancer, impactul bolii asupra calitatii vietii pacienților este foarte mare. De aceea, pentru medici, obiectivul principal al tratamentului este să ajutăm pacienţii să îşi trăiască viaţa cât mai liberi de povara bolii, iar imunoterapia ne ajuta în acest sens”, a explicat, joi, Dr. Amedeia Niţă, medic primar oncolog, Spitalul Municipal Ploieşti, în cadrul conferinței Pacientul 2.0.

Remarcabil la această terapie e faptul că efectele secundare prezente în cazul chimioterapiei, de exemplu, dispar. Anica Dumitru, diagnosticată cu cancer acum trei ani, a relatat cum se simte după ce a început să facă imunoterapie. După chimioterapia clasică, în cazul ei, nu s-a mai putut face iradierea, iar ulterior s-a constatat reapariția bolii.

De câteva luni pacienta face tratament prin imunoterapie. ”Mă simt extraordinar,. Am putut pleca pe picioare după terapie, am scăpat de dureri”, a relatat pacienta în timpul conferinței online.

Pacienții scapă de efectele secundare ale chimioterapiei

Apariţia imunoterapiei în tratamentul cancerului de vezică urinară a creat oportunitatea unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer, spune Dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog, Asociația Oncohelp Timișoara.

”Avantajele pe care le aduce sunt legate în primul rând de o eficacitate crescută şi o toxicitate redusă. Pentru pacient, este un tratament foarte bine tolerat, se administrează mult mai uşor, iar rezultatele sunt foarte promiţătoare. Nu mai există greață, nu mai apare căderea părului. Apar alte reacții adverse care, dacă sunt identificate de la început, pot fi tratate ușor, astfel încât tratamentul să nu trebuiască să fie întrerupt”, a explicat medicul specialist.

 Unde găsiți Ghidul pacientului

”Pacienţii cu cancer de vezică urinară au o serie de nevoi speciale. Ratele de vindecare sunt încă modeste, în primul rând pentru că între 25-50% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate, unde supravieţuirea scade foarte mult. Cu atât mai mult mă bucur că aceşti pacienți nu au rămas uitaţi şi că au în sfârşit acces la cele mai noi tratamente, precum cele cu imunoterapie oncologică.

Lansăm astăzi un ghid al pacientului care vine în completarea acestor veşti bune şi reprezintă un sprijin în plus şi speranţă oferită acestor pacienţi”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Pentru a veni în sprijinul acestor pacienţi, Roche România a realizat, în parteneriat cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), ghidul ”Carcinomul urotelial – Cum să înţelegi mai bine boala”.  Acest ghid îi ajută pe pacienţi să înţeleagă mai bine cu ce se confruntă, care sunt manifestările bolii, care sunt opţiunile de tratament sau unde pot găsi consiliere specializată. Ghidul este disponibil şi în variantă electronică, pe invingemcancerul.ro.

Un prim pas în depistarea cancerului de vezică poate fi făcut cu ocazia ecografiilor. Pacienții trebuie să se îngrijoreze când sesizează sânge în urină sau dificultăți în urinare, durere localizată, edeme în zona genitală.