Simona Ionescu / Redactor Șef

Vești proaste pentru românii care călătoresc în Marea Britanie și Gibraltar. Ce se întâmplă de la 1 Ianuarie 2021

Vești proaste pentru românii care călătoresc în Marea Britanie și Gibraltar. Ce se întâmplă de la 1 Ianuarie 2021
Brexit-ul este deja un subiect discutat peste tot, iar impactul pe care îl va avea acesta asupra românilor a fost deja de mult speculat. Deși o serie de măsuri pentru a proteja călătorii români sau pe cei ce locuiesc pe teritoriul Marii Britanii au fost luate, iată că vin și primele vești proaste ce îi vor afecta pe români începând cu anul viitor.

1 februarie 2020 va rămâne un moment istoric pentru Uniunea Europeană, căci este data la care Marea Britanie a ieșit oficial din U.E. În conformitate cu acordul de retragere, Regatul Unit are acum statut de țară terță și nu mai participă la procesul decizional al UE. Cu toate acestea, UE și Regatul Unit au convenit asupra unei perioade de tranziție care va dura până la 31 decembrie 2020. 

O serie de măsuri au fost luate pentru ca tranziția pentru romanii care locuiesc sau călătoresc în Marea Britanie să fie cât mai ușoară, printre acestea și reguli privind serviciile de telefonie mobilă. 

La începutul anului, ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) a anunțat că utilizatorii rețelelor mobile nu vor fi afectați de Brexit, cel puțin până la finalul anului curent: “Cu toate că Brexit-ul are loc, românii vor continua să beneficieze de roaming la tarife naţionale în Marea Britanie, precum şi de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile şi SMS-urile transmise din România către numerele de telefon din Marea Britanie, până, cel puţin, la 31 decembrie 2020”, declara vicepreședintele ANCOM în urmă cu câteva luni. 

Marea Britanie și Gibraltar ies din spațiul SEE și intră pe roaming 

Astăzi însă, o veste proastă a fost livrată către utilizatorii unei cunoscute rețele de telefonie mobilă. Astfel, începând cu 01.01.2021, Marea Britanie și Gibraltar nu vor mai face parte din zona reglementată SEE (Spațiul Economic European), iar cei care dețin minute naționale incluse în abonament sau la cartelă nu le vor mai putea folosi când călătoresc către aceste două destinații: “Pe 1.01.2021, Marea Britanie și Gibraltar ies din zona reglementată SEE, conform acordului de retragere. Zonele de tarifare aplicabile de la această dată: Zona2 pentru roaming și Zona1 pentru internațional”, este mesajul care a fost livrat astăzi către abonații cunoscutului operator mobil. 

Ce trebuie să știe utilizatorii rețelei este că tarifele vor începe de la 7,14 euro/mb în cazul internetului utilizat în roaming. Pentru apelurile efectuate către România costul va fi de aproximativ 1,45 euro pe minut, în timp ce pentru apelurile primite abonații vor trebui să plătească 0,57 euro pe minut.

Deși momentan un singur operator mobil a anunțat modificările, surse interne au declarat in exclusivitate pentru site-ul retetesivedete.ro că și cealaltă mare companie de telefonie mobilă și servicii se pregătește de aceste schimbări, însă nu se știe cu exactitate când vor fi acestea anunțate către personalul companiei și către abonați. 

Azi, 21 decembrie, ziua are doar 8 ore şi 50 minute. Cea mai scurtă din an

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre