Victor Babiuc a murit în aceeași zi cu Mihai Șora. A condus trei ministere

Victor Babiuc a murit în aceeași zi cu Mihai Șora. A condus trei ministere
Vestea decesului fostului ministru al Apărării, Internelor și Justiției a fost dată de scriitorul Radu F. Alexandru. Fostul politician s-a stins din viață tot sâmbătă, ziua în care a murit și filosoful Mihai Șora, fost ministru al Educației.

Victor Babiuc, un politician foarte cunoscut după 1989, retras din spațiul public de mai mulți ani. Mesajul despre moartea sa a fost postat pe Facebook de scriitorul Radu F. Alexandru, cândva coleg de partid (PDL) cu fostul ministru.

„Sâmbătă, 25 februarie, a încetat din viață Victor Babiuc, un politician cunoscut după 1989, retras din spațiul public de mai mulți ani. Victor Babiuc a deținut, după 1989, funcții importante în statul român: deputat în mai multe legislaturi (1990-2004), ministru al Apărării Naționale, ministru al Afacerilor Interne, ministru al Justiției, președinte al Camerei de Comerț a României. În toate înaltele demnități care i-au fost încredințate, Victor Babiuc a probat un profesionalism și o rigoare ireproșabile.

A fost întotdeauna un om al dialogului, a respectat pe toată lumea și a avut întotdeauna ușa deschisă pentru cei care au apelat la el. Executarea unui ordin primit pe cale ierarhică, în timpul mandatului de ministru al Apărării, i-a adus peste ani o nedreaptă condamnare penală, pe care Dumnezeu nu i-a mai lăsat timpul să o îndrepte în justiție. Toți cei care l-au cunoscut îi vor păstra, cu siguranță, amintirea unui om exemplar, cu calități intelectuale, morale și sufletești de necontestat. Ne-a legat o strânsă prietenie de peste 30 de ani și pierderea lui o resimt cu o imensă durere”, a anunțat scriitorul Radu F. Alexandru.

Victor Babiuc avea 84 de ani.

Carieră zdrobită de DNA

În 2008, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au deschis un dosar penal împotriva lui Babiuc, sub acuzația de corupție și abuz de serviciu pentru vânzarea de terenuri în Pipera în 1999, cu mult sub rata pieței de la Ministerul Apărării lui Gigi Becali.

În mai 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat pe Babiuc, Becali și generalul Dumitru Cioflină. Victor Babiuc a fost condamnat la doi ani de închisoare, pe care i-a executat într-o unitate de securitate maximă din închisoarea Rahova și Găiești. În urma unei hotărâri judecătorești, care a respins recursul procurorilor, el a fost eliberat în februarie 2014. Avea 75 de ani.

Recomandarile noastre