Vine sau nu vine, zăpada? Ce spun meteorologii despre gerul Bobotezei

Vine sau nu vine, zăpada? Ce spun meteorologii despre gerul Bobotezei
După un an care ne-a scos din tipare  pe motiv de pandemie, noul an se arată cel puțin atipic, în primul rând prin starea vremii. Vom avea sau nu ger de Bobotează? Mai sunt doar câteva zile.

Boboteaza  este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică deopotrivă, sărbătoarea încheind ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Sărbătoarea Bobotezei este una dintre cele mai importante zile din an, când bătrânii obișnuiesc, din vechime, să prezică vremea pentru vara care vine.  Din acest motiv sărbătoarea este  asociată cu sintagma „Gerul Bobotezei”.

Meteorologii au însă vești aparte. Gerul Bobotezei va fi o amintire, cel puţin în 2021. Până spre jumătatea lunii, temperaturile vor fi cu până la 5,5 grade mai mari decât cele normale pentru această perioadă a anului, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie. Cu așa căldură, care aduce mai mult a primăvară, e de la sine înțeles că și ninsorile se lasă aşteptate. Faptul că lunii ianuarie i se spune Gerar nu mai reprezintă o garanție că va fi ger.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță pentru luna ianuarie temperaturi peste cele normale în această perioadă şi precipitații excedentare în anumite zone ale țării.

Cum va fi vremea în luna ianuarie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă până în data de 11 ianuarie, în toate regiunile. Cel mai cald va fi în  regiunile sud-estice. În această perioadă va ploua mult, la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane și sub-montane din jumătatea sudică a țării.

Între 11 și 18 ianuarie temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate în sud-est. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea nordică a țării.

Între 18 și 25 ianuarie vremea se va încălzi ușor din nou, pe întreg teritoriul României. Ploile vor fi în cantitatea normală pentru această perioadă.

În ultimele zile din ianuarie mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații ar putea fi excedentare în toată țara, dar mai ales în zonele montane din vestul țării.

Sursa foto: Pixabay

Povestea diamantului „neprețuit” despre care nimeni nu știe unde este

Recomandarile noastre