Vor să fie directori de școală, dar nu știu la ce folosesc catalogul și carnetul de note

Vor să fie directori de școală, dar nu știu la ce folosesc catalogul și carnetul de note
În acest an s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcției de director de școală 9.100 de candidați. Subiectele elaborate de Ministerul Educației au fost ca pentru clasa a V-a, dar au pus în dificultate candidații. Mulți nu știu la ce folosesc catalogul și carnetul de note.

Proba eliminatorie de la examenul pentru funcția de director de școală a fost un test grilă, cu variante de răspuns. Concursul a durat două ore, dar profesorii s-au plâns că au fost prea multe întrebări, prea multe probleme de Matematică. Le-a fost greu să răspundă și la întrebarea ”Prin ce se aseamănă învățătorul și profesorul?”.

Vor să fie directori de școală, dar nu știu la ce folosesc catalogul și carnetul de note

Concursul din acest an pentru funcția de director de școală a avut 9.100 de candidați. Ei s-au considerat pregătiți pentru ”leadership”. Ministerul Educației le-a pregătit subiecte ușoare, dar și așa le-au dat dureri de cap.

Examenul a fost organizat în 43 de centre de examinare din țară.

Concurs_Directori_si_directori_adjuncti_15_octombrie_2021_Varianta_subiect

„Prin ce se aseamănă catalogul și carnetul de note? Dar manualul și culegerea?”. Sunt două dintre întrebările care le-au fost puse candidaților. Au fost 50 de întrebări de tip grilă pe care să le rezolve în 120 de minute. Când au ieșit din proba eliminatorie, mulți dintre candidați s-au plâns că timpul (două ore) a fost prea scurt și că au fost prea multe probleme dificile de Matematică.

Cum se aseamănă manualul și culegerea, catalogul și carnetul de note ori dacă există vreo deosebire între profesor și învățător. Acestea au fost primele trei subiecte la care au răspuns candidații.

Subiecte ca pentru clasa a V-a

„Au existat momente în care am greșit. Directorii trebuie să știe mult mai multe, dar dacă nici măcar atât nu știm…”, a declarat un director adjunct, citat de digi24.ro.

„Colegii mei s-au plâns de problemele de mate. Mi s-au părut cam simple primele întrebări, dar apoi gradul de dificultate a crescut”, a afirmat un director de școală.

Unii supraveghetori au dezvăluit că subiectele i-au cam pus în dificultate pe candidați.  „A fost extrem de multă Matematică și profesorii s-au plâns că le-a ocupat timpul de rezolvare a subiectelor. Multe au fost cu un anumit grad de dificultate capcană pentru a vedea cum viitorul director ar putea să gestioneze activitățile în școală”, a declarat un profesor supraveghetor.

Rezultatele finale la proba scrisă vor fi afişate în 20 octombrie.

Întrebări care au încurcat candidații la funcția de director de școală

Prin ce se aseamănă învățătorul și profesorul?

 1. unul este mai puțin pregătit decât celălalt
  b. amândoi au absolvit studii superioare
  c. amândoi aparțin unei instituții de învățământ
  d. amândoi susțin ore de curs în fața elevilor

Prin ce se aseamănă manualul și culegerea?

 1. amândouă conțin exerciții
  b. amândouă se pot răsfoi
  c. amândouă sunt structurate pe capitole
  d. amândouă reprezintă suport de studiu pentru elev