11 persoane au băgat 13 milioane de oameni în lockdown, în China. Măsuri extreme

11 persoane au băgat 13 milioane de oameni în lockdown, în China. Măsuri extreme
Statul chinez încă mai aplică o politică dură, de toleranță zero față de infecția cu SARS-CoV-2.

Din 6 iulie, orașul Xi’an a intrat în lockdown, din pricina cazurilor de Covid. Centru istoric și turistic, Xi’an are în jur de 13 milioane de locuitori, iar sâmbăta trecută a raportat 11 cazuri de infectare cu varianta Omicron, cu două cazuri mai mult decât cu o zi înainte.

În fața reprezentanților presei, un oficial municipal cu rang înalt, Zhang Xuedong, a anunțat aplicarea unor „măsuri de control” timp de șapte zile, menite să ajute la reducerea „fluxului de persoane” și la oprirea creșterii numărului de infectări.

Strategie „zero Covid”

China este printre puținele state care mai aplică și azi politica de toleranță zero față de coronavirus. La mai bine de doi ani de când republica populară a fost epicentrul infecției cu SARS-CoV-2, depistarea unor noi cazuri atrage încă impunerea unui set de restricții dure. Strategia „zero Covid” de combatere a răspândirii virusului înseamnă campanii uriașe de testare a populației, carantină obligatorie pentru cei depistați pozitiv la testarea PCR și lockdown. Statul chinez susține că aplicarea acestor măsuri reprezintă cel mai eficient mod de a proteja sistemul medical, dar și persoanele vârstnice, în rândul cărora procentul de vaccinare este relativ mic.

Se dorește evitarea propagării infecției

„Suntem angajaţi într-o cursă contra cronometru cu acest virus” şi trebuie „să evităm o propagare şi o creştere bruscă a numărului de cazuri”, a subliniat oficialul chinez. De azi, în orașul Xi’an se închid cafenelele cu acces la internet, cluburile și barurile, băile publice. Clienții restaurantelor pot să se bucure doar de livrare la domiciliu, iar școlile primare și grădinițele își închid și ele porțile. Locuitorii acestui oraș turistic au mai parcurs aceeași pași și între decembrie 2011 și ianuarie 2022, tot din același motiv, cazuri de infectare Covid-19.

China a raportat un total de 353 de infectări cu transmitere locală în 5 iulie, printre care 112 cazuri simptomatice și 241 simptomatice. Nu au fost raportate decese.