Simona Ionescu / Redactor Șef

Decizie fără precedent luată de strănepotul Agathei Christie

Decizie fără precedent luată de strănepotul Agathei Christie
Romanul polițist „Zece negri mititei” al celebrei Agatha Christie va fi redenumit pentru a nu fi rasist. Decizia aparține unui urmaș.

Decizie incredibilă a strănepotului scriitoarei britanice Agatha Christie. Acesta a hotărât ca faimosul roman polițist „Zece negri mititei”, să fie reeditat sub alt titlu. Bărbatul crede că astfel se aliniază corect trendului #blacklivesmatter. Vândut până acum în 100 de milioane de exemplare, romanul va fi publicat mai întâi în Franța cu titlul revizuit, în conformitate cu rigorile noi „corectitudini politice”.

Moștenitorul Agathei Christie a explicat că în momentul publicării inițiale erau folosite cuvinte uitate acum și că scriitoarea nu și-ar fi dorit să fie cineva rănit de vreo carte da sa. Prin urmare romanul „Zece negri mititei” de Agatha Christie se va numi de acum încolo „Erau zece”.

De 74 de ori „negru”

Romanul scris în 1938 de Agatha Christie se numea în original „10 Little Niggers” și a devenit un best-seller mondial. Generații întregi de cititori au savurat povestea machiavelică despre capcanele mortale puse celor zece personaje convocate pe o insulă misterioasă.


Ea este viitoarea doamnă Oțil! Cele mai tandre fotografii, cu pisic cu tot

Profesorii transformă băncile școlii în mici Jeep-uri pentru elevi


Romanul a avut zeci de adaptări pentru film și televiziune. În viziunea noilor preocupări, criticii au găsit 74 de folosiri ale cuvântului “negru” în carte.

James Prichard vrea să fie în pas cu vremurile

Decizia a fost anunțată la postul de televiziune RTL de James Prichard, strănepotul autoarei. James Prichard, cel care are drepturile patrimoniale pentru toate lucrările scriitoarei, a explicat că a luat decizia de a redenumi cartea pentru a fi în pas un timpurile, dată fiind și polemica pe care a stârnit-o „Pe aripile vântului”, filmul care, odată cu protestele antirasiste #blacklivesmatter din Statele Unite, a fost retras de pe platforma HBO Max, pentru a fi „contextualizat”.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre