Simona Ionescu / Redactor Șef

A început procesul WikiLeaks. Assange află dacă va muri în închisoare

A început procesul WikiLeaks. Assange află dacă va muri în închisoare
Procesul momentului: fodatorul WikiLeaks, controversatul Julian Assange, ar putea primi 175 de ani de detenție pentru cele 18 capete de acuzare care i se impută.

Audierea lui Assange în procesul de extrădare s-a reluat, luni, la Londra, australianul fiind acuzat de publicarea neautorizată de documente și date clasificate despre uciderea de civili de către armata americană. Assange se confruntă cu o condamnare-record la 175 de ani de închisoare pentru publicarea de documente clasificate, dacă Marea Britanie va fi de acord să îl extrădeze în Statele Unite.

În total, acesta trebuie să demonteze un număr de 18 capete de acuzare, dintre care doar unul singur nu intră sub incidența „Espionage Act” al Statelor Unite.

În timpul procesului pentru extrădare va fi pentru prima oară când Assange va compărea în persoană în fața completului de judecată, la Central Criminal Court din Londra, o locație de maximă securitate, unde sunt găzduiți criminalii și teroriștii. Condițiile de detenție de aici sunt asemuite de jurnaliștii de la BBC cu cele de la renumita „închisoare a morții” de peste Ocean, Guantanamo Bay. Procesul va dura trei săptămâni, iar la final, judecătorii vor decide, practic, soarta australianului.

Ar putea trăi toată viața în închisoare

Dacă va fi extrădat Statelor Unite, Assange, care are 49 de ani, riscă detenția pe viață, el fiind condamnat la 175 de ani. Audierile în vederea extrădării, sunt asistate și de Heike Hänsel, membră a Bundestag-ului, camera inferioară a Parlamentului german. Aceasta a denunțat un proces „motivat politic cu o tintă clară: un jurnalist de investigații care a lucrat pe sol european”, potrivit Deusche Welle.


Ce fac liderii mondiali pe Twitter. Care e locul lui Iohannis

Brooklyn Beckham și Nicola, casătoriți în secret? Imagini fierbinți cu cei mai îndrăgostiți tineri


Până acum Assange a fost distins cu numeroase premii jurnalistice pentru dezvăluirile sale. Amintim că în 2010, WikiLeaks a publicat aproximativ 500.000 de documente clasificate despre războaiele din Irak și Afganistan, inclusiv documente referitoare la crimele de război comise de trupele americane. În 2011, WikiLeaks a plusat publicând și probe zdrobitoare ale convorbirilor diplomaților de la mai multe ambasade americane, de asemenea în regim clasificat.

Directorul organizației Reporteri Fără Frontiere Germania, Christian Mihr, consideră că Assange „a pavat drumul pentru manevrarea de către jurnalism a unei mari cantități de date la momentul actual”. El  a declarat că organizația pe care o reprezintă va lupta pentru ca Assange să aibă parte de un proces echitabil.

Assange e tatăl a doi copii mici, concepuți cu avocata sa

Fondatorul WikiLeaks a avut doi copii cu avocata sa, în timp ce era refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra. Femeia și-a prezentat povestea într-un interviu difuzat de Mail On Sunday, la începutul acestui an. Julian Assange este tatăl a doi băieţi de doi şi respectiv un an, cu Stella Morris, în vârstă de 37 de ani, o avocată de origine sud-africană.

Publicația Mail On Sunday a publicat fotografii cu Assange şi fiii săi, precum şi un interviu cu Stella Morris, în care aceasta povesteşte cum s-a îndrăgostit de el, în 2015. Mai mult, avocata spunea că intenționează să se căsătorească. „Să te îndrăgosteşti într-un context în care toată lumea încearcă să vă distrugă viaţa este un fel de gest de rebeliune”, a explicat Stella Morris la vremea respectivă.

Avocata a ales să dezvăluie existenţa celor doi copii, Gabriel şi Max, pentru că se teme ca viaţa lui Assange să „nu ia sfârşit” dacă rămâne în Belmarsh – închisoarea londoneză de înaltă siguranţă unde este deţinut – din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Mai mult, în timpul  interviului, detalii emoționante au ieșit la iveală: Assange a asistat la naşterea celor doi copii prin legătură video. În plus, copiii sunt cetăţeni britanici şi şi-au vizitat tatăl în închisoare.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre