20 iulie, Sfântul Ilie. Ce trebuie să faceți în această zi ca să vă meargă bine tot anul

20 iulie, Sfântul Ilie. Ce trebuie să faceți în această zi ca să vă meargă bine tot anul
E cunoscut în creștinătate drept un sfânt drept și bun la suflet, de aceea este cinstit cu multă evlavie an de an pe data de 20 iulie.

Tradițiile și obiceiurile de pe 20 iulie, când este ziua Sfântului Ilie, se respectă din cele mai vechi timpuri.

20 iulie, sfântul Ilie. Ce trebuie să faceți în această zi ca să vă meargă bine tot anul

Tot tradiția spune că Dumnezeu i-a dat lui Ilie o putere imensă, de aceea el îi înlătură pe demoni atunci când trece cu carul prin cer. De ziua sfântului, se mănâncă primele roade ale verii, respectiv nuci și mere. Se crede că cine face acest lucru nu va avea parte de grindină asupra locuinței și nu va avea recoltele în primejdie.

De asemenea, se spune că cine mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere, vor avea de mult spor în munca lor. Dacă de ziua sfântului Ilie va tuna și va fulgera, aprindeți tămâie și dați prin toată casa. Atenție! Cu tămâie nu se va da în baie. Nu deschideți ușile și ferestrele în această zi ca să nu intre spiritele rele.

Nu porniți la drum în ziua Sfântului Ilie

Din bătrâni se spune că nimeni nu trebuie să pornească la drum de ziua Sfântului Ilie, pentru că necuratul se spune că se ascunde sub pomi, la răscruce de drumuri și poate ieși în cale acestora. De ziua Sfântului, se culege busuioc și se duce la biserică pentru a fi sfințit. Ulterior se pune la icoană, ferestre și streașina casei pentru a fi feriți de vrăji și farmece. În această zi sfântă, oamenii se pot ruga Sfântului Ilie pentru sănătate, pentru pace sufletească, pentru ajutor.

Rugăciune la Sfântul Ilie

Credincioșii care vor citi această rugăciune de ziua sfântului Ilie se spune că vor avea parte de o minune.

„Ne rugăm ție, Sfânt Ilie, cel care ai fost ridicat la cer într-un car de foc, învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului în timpul Schimbării Lui la Față, acum sălășluind în lăcașurile Raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi, păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate, și cu Atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne îndepărtăm din calea păcatului, îndrumându-ne spre lucrul bun. Să mijlocești pentru noi Sfinte Ilie să fim sănătoși, noi, copiii și părinții noștri.

Să ne ajuți să fim de folos aproapelui nostru când acesta este la ceas de boală, de cumpănă sufletească și sufocat de datorii. Ne rugăm ție, Prorocule Făcător de Minuni, să-i îndepărtezi din calea noastră și a familiei noastre, pe cei care nu țin seamă de rânduielile Sfintei Biserici și de poruncile Domnului. Amin!”.