Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Ce obiceiuri se păstrează.
24 iunie, Sânzienele. Ce tradiții se respectă din cele mai vechi timpuri
Potrivit tradiției, Sfântul Ioan Botezătorul a văzut lumina zilei în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Proorocul a venit pe lume cu șase luni înaintea nașterii Mântuitorului, iar momentul a fost vestit de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu.
În această zi nimeni nu are voie să lucreze
Tradiția spune că nici o persoană nu are voie să lucreze în această zi, pentru a nu avea parte de probleme mai târziu. De asemenea, din bătrâni se cunoaște că în noaptea de Sânziene se deschid porţile cerului, iar cei trecuți în lumea drepților vor veni să ia legătura cu familia lor rămasă pe pământ.
Fetele strâng flori de sânziene
De Sânziene se vor pomeni pentru morți, iar noaptea se aprind focuri pe dealuri, iar gospodarii vor înconjura casele și ogoarele cu făcliile aprinse. Pentru a fi iubite, în dimineața sărbătorii, fetele obișnuiesc să se scalde în rouă. De asemenea, roua este strânsă de bătrânele satului într-o pânză albă, apoi o storceau într-o oală neîncepută.
Potrivit ritualului, femeile nu aveau voie să vorbească cu nimeni până ajungeau acasă. Se spune că cine se spăla cu această rouă era sănătos și iubit peste an. De asemenea, pentru a-și vedea ursitul, fetele pot să strângă flori de sânziene, iar în noaptea dinaintea sărbătorii le pun sub pernă.
Rugăciunea care face minuni
Tot de Sânziene se rostește această rugăciune, care se spune că este cu adevărat făcătoare de minuni. „Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătesti pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.
Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei.
Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.
Sursă foto: casa si gradina
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook