Simona Ionescu / Redactor Șef

Asiaticii și americanii vor vedea Luna Însângerată. La noi e miezul zilei

Asiaticii și americanii vor vedea Luna Însângerată. La noi e miezul zilei
Va fi spectacol pe cer, miercuri, 26 mai. Din păcate, noi nu putem vedea Luna Însângerată, adică eclipsa totală a stelitului natural al Pământului. Fenomenul se petrece când la noi este miezul zilei.

Eclipsa totală a Lunii, din 26 mai, va fi urmărită de mulți amatori de poze spectaculoase. Luna va avea culoarea roșiatică, dar va fi vizibilă doar în cealaltă parte a planetei, nu și la noi.

Asiaticii și americanii vor vedea Luna Însângerată

Luna Roșie sau Însângerată va dura 19 minute. Timp suficient pentru a fi observată de amatorii de fotografii spectaculoase și de astronomi. Superstițioșii se vor teme de acest fenomen. Eclipsele sunt ”suspectate” că ar aduce nenorociri, catastrofe naturale, cutremure.

Pe 26 mai, va avea loc prima eclipsă din acest an. Va fi eclipsă totală de Lună la ora 14:19 (ora României). Aceasta va fi urmată de Eclipsa de Soare din 10 iunie, ora 13:43 (ora României).

Eclipsa de Lună are loc în momentul în care Soarele, Luna și Pământul se aliniază. Pământul va fi între cei doi Luminători, astfel încât umbra sa cade pe Lună. În aceasta situație, Luna nu mai este luminată de razele Soarelui.

Acest fenomen ne oferă o imagine vizuală în punctele de pe Pământ unde eclipsa este vizibilă. Pe cer, Luna va părea ca printr-un cerc de lumină în nuanțe sângerii sau albăstrii.

Eclipsa totală de Lună, vizibilă în Asia și America

Luna va avea culoarea roșiatică, dar va fi vizibilă doar în cealaltă parte a planetei, nu și la noi, unde va fi după ora prânzului.

A fost numită ”Luna însângerată” sau ”Luna sângerie”, denumire dată tuturor eclipselor lunare totale. Va avea culoarea roşu portocaliu pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

Fenomenul va putea fi observat însă din regiunile nordice ale Statelor Unite, Canada, estul Asiei, Australia și Oceanul Pacific. În această parte a planetei, eclipsa va avea loc chiar înainte de răsăritul Soarelui. Va fi momentul când se produce un fenomen rar, pentru scurt timp, Soarele şi Luna pot fi observate simultan pe cer, la răsărit, respectiv la apus, potrivit NASA.

Eclipsele de Lună

Cea mai lungă eclipsă totală: 26 iunie 2029 – 1h43m
Cea mai scurtă eclipsă totală: 26 mai 2021 – 0h19m

Cea mai mare eclipsă partiala: 19 noiembrie 2021
Cea mai mică eclipsă parțială: 12 ianuarie 2028

Cea mai mare eclipsă prin penumbră: 17 august 2027
Cea mai mică eclipsă prin penumbră: 18 iulie 2027.

Sursa: astro-info.ro


Super Luna „viermilor”. Un fenomen astronomic uimitor!

Fenomen Biblic! Jupiter și Saturn se vor alinia ca la nașterea Domnului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre