S-a stins omul care a dus prima navă spațială pe Lună. Ce spunea despre misiunea Apollo 11

S-a stins omul care a dus prima navă spațială pe Lună. Ce spunea despre misiunea Apollo 11
Omul care a dus prima navă spațială pe Lună a murit la vârsta de 90 de ani. Ce spunea astronautul despre istorica misiune Apollo 11.

Astronautul american Michael Collins, care a participat la misiunea Apollo 11, prima misiune cu echipaj pe Lună, a murit miercuri de cancer la vârsta de 90 de ani. Vestea tristă a fost dată de familie. 

În comunicatul publicat miercuri, familia astronautului precizează că doreşte să îşi amintească de „spiritul lui viu, simţul său liniştit al datoriei, privirea lui marcată de înţelepciunea dobândită atunci când s-a uitat spre Terra în timp ce se afla în spaţiu, precum şi atunci când observa apele calme de pe barca lui de pescuit”.

S-a stins omul care a dus prima navă spațială pe lună. A rămas activ până în ultima clipă 

Michael Collins, singurul membru al echipajului Apollo 11 care nu a păşit pe Lună. Pilot al modulului de comandă, Michael Collins a rămas pe orbita Lunii în timp ce colegii lui din echipajul misiunii, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin, au devenit primii oameni care au păşit pe Lună. 

În pofida vârstei înaintate, Michael Collins a rămas în ultimii ani cel mai activ dintre veteranii programului spaţial Apollo şi, totodată, unul dintre cei mai expresivi atunci când evoca amintiri despre misiunile pe Lună. 

Ce spunea Michael Collins despre misiunea Apollo 11

Collins vorbea deseori despre misiunea istorică la care a luat parte. Era de-a dreptul fascinat și nu ezita să povestească experiența pe care a trăit-o. „Când am plecat în spaţiu şi am văzut-o, oh, ce sferă impunătoare”, povestea el în 2019, la Washington. „Soarele era în spatele ei, deci era iluminată de un cerc auriu care făcea craterele să pară cu adevărat stranii, din cauza contrastului dintre cea mai albă nuanţă de alb şi cea mai neagră tuşă de negru”, a adăugat el.

„Dar, oricât de splendidă şi de impresionantă era, nu a însemnat nimic în raport cu ceea ce vedeam prin celălalt hublou. Acolo, se afla acel mic bob de mazăre de mărimea unui vârf de deget, un lucru mic, dar magnific, ascuns în catifeaua neagră a restului Universului”, a completat Michael Collins, referindu-se la Terra. „I-am transmis centrului de control: ‘Houston, văd lumea prin hubloul meu'”, a mai spus el. 

Michael Collins, singurul membru al echipajului Apollo 11 care nu a păşit pe satelitul natural al Pământului, a dezvăluit că acest detaliu nu i-a lăsat însă un gust amar după încheierea misiunii.

La fel ca Buzz Aldrin şi Neil Armstrong, Michael Collins a părăsit foarte repede NASA după revenirea triumfală pe Terra şi şi-a construit apoi o bogată carieră publică. 

Neil Armstrong a decedat și el în 2012, astfel că Buzz Aldrin, ajuns acum la 91 de ani, este singurul din cadrul misiunii care este încă în viață. 

„Viermii nebuni” au invadat pădurile de pe două continente