Simona Ionescu / Redactor Șef

A pășit omul pe Lună? De ce nu mai merg oamenii pe satelitul care ne luminează nopțile

A pășit omul pe Lună? De ce nu mai merg oamenii pe satelitul care ne luminează nopțile
Se vorbește în ultimul timp despre un hotel în spațiu și despre un oraș pe Marte. Cât de aproape de realitate sunt aceste proiecte? În fond, a pășit cu adevărat omul pe Lună? De ce nu mai merg oamenii pe satelitul care ne luminează nopțile?

Sunt 51 de ani de când astronautul Neil Armstrong a fost primul om care a pășit pe Lună. Atunci, milioane de persoane de pe întreaga planetă au asistat la altă premieră: evenimentul a fost transmis în direct la televizor.

Cu toate acestea, foarte mulți oameni sunt convinși că totul a fost o păcăleală și se întreabă de ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu?

A pășit omul pe Lună?

Luna, satelitul natural al Pământului ne luminează nopțile. Câte povești nu s-au spus despre Lună! Unii văd un cioban care își mână oile, alții văd doar un astru strălucitor. Dumitru Prunariu, primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, a fost invitat în emisiunea ”Cu capu-n zori” de la TVR1. Pentru români, el este un adevărat erou.

De Ziua mondială a aviației și cosmonauticii, cosmonautul a vorbit despre misiunea în Cosmos, Soiuz 40, la care a participat în 1981, dar și despre planurile de viitor ale NASA.

”Este adevărat că pe Lună au ajuns 12 oameni și începând cu 2025 vor ajunge și alte echipaje, inclusiv o primă femeie. Dar lucrurile rămân încă la nivel de descoperire.

Vom descoperi și redescoperi Luna, vom afla multe mai multe lucruri despre ea, vom face un avanpost al zborurilor spre Marte. Undeva peste 15 ani vom ajunge și pe planeta Marte cu echipaje umane.

Vom construi acolo baze permanente. Deocamdată programul guvernamental cu cele comerciale încep, într-un fel, să concureze, în alt fel, să coopereze. NASA nu și-a mai construit propriile nave cosmice pentru a trimite oameni în spațiu. A considerat mai convenabil să încheie contract cu o firma civilă, privată și să închirieze nave pentru a trimite cosmonauți.

Elon Musk a fost primul care a realizat o astfel de navă care duce în siguranță oameni în spațiul cosmic, îi lasă la bordul stației orbitale și îi aduce înapoi, a spus Dumitru Prunariu, la TVR 1.

Neil Armstrong a spus în 1969 ”acesta este un mic pas pentru un om, dar un salt uriaş pentru omenire.”

De ce nu mai merg oamenii pe Lună?

Astronautul Neil Armstrong a fost primul om care a pășit pe Lună. Atunci, ”planeta s-a oprit”. Milioane de persoane de pe întreaga planetă au asistat la o premieră: evenimentul a fost transmis în direct la televizor.

După aceea, au apărut zvonuri. Foarte mulți oameni sunt convinși că totul a fost o păcăleală. De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi cu toată tehnologia existentă nu mai se fac zboruri spre Lună?

Neil Armstrong a spus în 1969 ”acesta este un mic pas pentru un om, dar un salt uriaş pentru omenire.” Când pe 20 iulie 1969, aselenizarea a reuşit, astronauții Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au comunicat centrului de comandă NASA de la Houston: „The Eagle has landed” („vulturul a aterizat”).

Aselenizarea a fost o premieră absolută, ca şi transmisia în direct a evenimentului la televizor. Peste 2.000 de jurnalişti au fost acreditaţi la Cape Canaveral, de unde a fost lansată racheta „Apollo 11”, şi la Houston.

Când pe 20 iulie 1969, aselenizarea a reuşit, astronauții Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au comunicat centrului de comandă NASA de la Houston: „The Eagle has landed” („vulturul a aterizat”)

24 de oameni au călătorit spre Lună

În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului.

În ciuda progresului tehnologic înregistrat în ultimele cinci decenii, oamenii nu au mai ajuns pe Lună din 1972, iar ultima aselenizare controlată a unei nave spaţiale a avut loc în august 1976.

De ce astăzi nimeni nu mai caută ”ciobanul cu oi” de pe Lună? Pe 25 mai 1961, preşedintele american John F. Kennedy a ţinut un discurs în faţa Congresului anunţând că SUA aveau un nou ţel ambiţios:trimiterea unui american pe Lună până la finalul deceniului.

Proiectul era incredibil, dar încerca să răspundă presiunii pe care Uniunea Sovietică o punea asupra americanilor. Sovieticii aveau două victorii în „cursa spaţială”.

Lansaseră primului satelit artificial în spaţiu în 1957 (Sputnik 1), iar pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om în spaţiu.

Cât a costat călătoria pe Lună

NASA a depus eforturi uriașe de-a lungul acelui deceniu pentru atingerea ţelului stabilit de Kennedy, cu costuri exorbitante. Programul Apollo a rămas până astăzi cea mai mare mobilizare de resurse pe timp de pace din istoria omenirii.

SUA a investit 24 de miliarde de dolari de-a lungul întregului program. În perioada sa de vârf, în programul Apollo erau implicaţi 400.000 de oameni și avea susţinerea a 20.000 de companii industriale şi universităţi din SUA.

După Apollo 11 au urmat alte cinci misiuni care au dus cu succes oameni pe Lună, ultima dintre ele având loc în decembrie 1972. Aceste 6 zboruri spaţiale desfăşurate într-o perioadă de doar patru ani reprezintă singurele momente în care omenirea, prin 12 reprezentanţi, a ajuns pe un alt corp ceresc.

Președintele Nixon a decis în 1972 ca acest program să fie oprit. Nota de plată era prea mare: anual cam 4-4, 5 % din bugetul federal mergea către acest program spațial. Azi mai putin de .5% merge către NASA.


Moartea misterioasă a primului om care a ajuns în cosmos, Yuri Gagarin

Dumitru Prunariu, amintiri din Cosmos. A fost primul și singurul român care a zburat în spațiu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre