29 iunie, sfinții Petru și Pavel. Iată ce nu aveți voie să faceți

29 iunie, sfinții Petru și Pavel. Iată ce nu aveți voie să faceți
În fiecare an, pe data de 29 iunie, întreaga creștinătate îi sărbătorește pe sfinții apostoli Petru și Pavel. Ce tradiții se respectă din vremurile străvechi.

Sfinții apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți împreună, pentru că au plecat la Domnul în aceeași zi. Ce superstiții se păstrează.

29 iunie, sfinții Petre și Pavel. Iată ce nu aveți voie să faceți

Legenda spune că sfinții Petru și Pavel ar locui pe lună, primul la dreapta astrului, celălalt la stânga. Despre sfântul Petru se spune că este mâna dreaptă a Domnului, dar și ce care are cheile de la Poarta Raiului Potrivit datinilor populare româneşti, unele dintre ele pitoreşti şi chiar nostime, Sfinţii Petru şi Pavel stau în Lună: primul la dreapta, al doilea la stânga.

Sfântul Petru este cel care are cheile de la poartă şi încăperile Raiului, fiind şi mâna dreaptă a lui Dumnezeu, iar atunci când oamenii își pierd credința pornește grindina.

Sărbătoarea poartă și numele de Sânpetru, iar în această zi se dă de pomană pentru sufletele celor trecuți în lumea drepților. De asemenea, se obișnuiește să fie împărțite oale cu apă, pentru ca cei care au plecat de lângă noi să aibă ce bea.

În această zi nu se toarce

De ziua sfinților Petru și Pavel oamenii pot lucra, însă nu au voie să toarcă. Gospodinele împart și vase cu lapte sau mâncare gătită, pe care le împodobesc cu cireșe și flori. Tradiția spune că femeile nu au voie să consume mere până în această zi, pentru că îi va supăra pe cei de dincolo.

De asemenea, cine scutură merii până de ziua sfinților, va avea ogoarele distruse de grindină. Și tot în această zi se vor duce la biserică mere, colivă și colaci, dar și miere în faguri. Tot tradiția spune că cei care au pistrui și se vor spăla pe față cu apă la miezul nopții, nu vor mai avea probleme cu tenul.

Nu dormiți afară

Din cele mai vechi timpuri se știe că în ziua dinaintea sărbătorii nu aveți voie să dormiți afară, altfel veți fi pedepsiți de spiritele rele. De aceea e bine să vă protejați cu pelin și usturoi. Sărbătoarea este vestită de apariția licuricilor, iar cucii nu vor mai cânta.

Sursă foto: Basilica