3 iunie, Moșii de vară. Ce se dă de pomană și ce rugăciune se citește pentru mântuirea sufletelor celor trecuți în lumea drepților

3 iunie, Moșii de vară. Ce se dă de pomană și ce rugăciune se citește pentru mântuirea sufletelor celor trecuți în lumea drepților
Sâmbăta morților sau Moșii de vară sunt sărbătoriți în acest an pe data de 3 iunie, cu o zi înainte de Rusalii. Iată ce trebuie să faceți în această zi.

Tradiția spune că toți cei care au membrii familiei la dreapta Domnului trebuie să-și amintească de ei și să le facă pomeniri.

De Moșii de vară se va da de pomană colaci și colivă, dar și pachete cu alte feluri de mâncare, în special cireșe și orez cu lapte, ce se vor sfinți înainte. De asemenea, se pot împărți haine și diverse alte obiecte oamenilor nevoiași. Pachetele care vor fi date oamenilor care au mare nevoie trebuie să conțină și o lumânare și un prosop.

În colivă se pune și un bănuț

De asemenea, când mergeți la biserică nu uitați să dați preotului și un pomelnic cu numele celor trecuți la Domnul, alături de un colac. De asemenea, în această zi rudele merg la cimitir pentru a face curățenie și a aprinde lumânări celor care se vor ruga totdeauna pentru noi. În zona Munteniei, în coliva pregătită pentru Moșii de Vară se va pune și un bănuț, care se va împărți celui mai sărac om din sat. Va aduce noroc și celui care îl primește, dar și celui care îl oferă.

De Moșii de vară se împart cireșe și orez cu lapte

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi de sărbătoarea Moşii de vară 2023

Pentru mântuirea sufletelor celor plecați la Domnul, în ziua de 3 iunie se va citi și o rugăciune foarte puternică. „Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit.

Și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

„Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi”

Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre