Simona Ionescu / Redactor Șef

50 de milioane de dolari despăgubiri pentru posesorii de Apple. Vezi dacă te numeri printre ei

50 de milioane de dolari despăgubiri pentru posesorii de Apple. Vezi dacă te numeri printre ei
Fabuloasa sumă de 50 de milioane de dolari va fi plătită, de Apple, sub formă de despăgubiri, clienților nemulțumiți.

Posesorii laptopurilor MacBook cu tastatură „fluture” din mai multe state americane vor primi compensaţii în valoare de 50 de milioane de dolari și asta doar pentru a renunța la procesul intentat companiei Apple.

Părțile au ajuns la un acord, după ce un grup de utilizatori s-au raliat și au acționat compania în instanță. Prin urmare, Apple va plăti compensaţii de 50 de milioane de dolari celor care au fost nevoiţi să-şi repare MacBook-urile în California, Florida, Illinois, Michigan, New Jersey, New York şi Washington.

MacBook-urile cu probleme, vândute în perioada 2015 – 2019

Este vorba de MacBook-urile vândute în perioada 2015 – 2019. Acestea foloseau o tastatură foarte sensibilă la praf, ale cărei butoane începeau să funcţioneze greşit sau chiar să se blocheze când sub ele intra praf. Tastaturile MacBook-urilor foloseau un sistem nou, numit „fluture”, datorită designului interior. Tehnic, tastatura trebuia să ofere un sentiment mai bun la apăsare şi scriere, însă practic era foarte sensibilă la praf.

Cine câștigă cel mai mult în urma opririi procesului

Compania Apple a fost acuzată că ştia de problema cu praful, dar a ignorat-o şi a continuat să vândă laptopuri cu acest design vreme de patru ani. În urma înţelegerii, Apple nu este obligată să recunoască faptul că ar fi greşit cu ceva.

Din cele 50 de milioane de dolari, până la 15 milioane ar putea ajunge la avocaţi, sub forma comisioanelor legale. Compensaţiile individuale vor varia între 50 de dolari (dacă reparaţia a constat doar în înlocuirea câtorva taste) şi 395 de dolari (dacă utilizatorul a trebuit să schimbe mai multe tastaturi).

Și britanicii se judecă cu Apple

Milioane de utilizatori iPhone din Regatul Unit al Marii Britanii ar putea fi despăgubiți, în cazul în care compania Apple pierde un proces în care este acuzată că a scăzut în secret performanța dispozitivelor sale mai vechi. Justin Gutmann, care a dat în judecată iPhone, acuză Apple că ar fi indus în eroare utilizatorii în legătură cu un upgrade despre care a menționat că va crește performanța dispozitivelor și care, de fapt, le-ar fi încetinit puterea de funcționare.

Concret, acuzațiile fac referire la o funcționalitate introdusă prin intermediul unui update lansat de iPhone în 2017, cu scopul de a combate problemele de performanță ale dispozitivelor și oprirea acestora dintr-odată, scire BBC.com.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre