A fost descoperită casa părintească a lui Iisus? Care sunt dovezile care susțin această ipoteză

A fost descoperită casa părintească a lui Iisus? Care sunt dovezile care susțin această ipoteză
Locuința se află în cripta unei biserici din Nazaret, localitate unde s-a născut Mântuiotrul.

Un arheolog englez susține, după ce a studiat timp de 14 ani rămășițele unui adăpost datat din secolul I, că acest lăcaș antic ar putea fi casa părintească a lui Iisus.

Peste un deceniu de analize și căutări

Profesorul Ken R. Dark, de la Universitatea din Reading, Anglia, a studiat timp de 14 ani rămășițele adăpostului din secolul I, aflat sub o mânăstire din zilele noastre, din Nazaret, Israel. Arheologul a spus că teoria susținută de el nu a fost făcută publică pentru prima dată.

Aceste ruine au fost considerate casa lui Iisus, Maria și Iosif pentru prima dată în secolul al XIX-lea. Ideea a fost respinsă de arheologi în anii 1930, iar situl a rămas în mare parte uitat de atunci. Profesorul Dark a revenit asupra acestei teorii și a lansat un proiect în 2006, dorind să investigheze din nou ruinele.

„Nu m-am dus la Nazaret pentru a găsi casa lui Iisus. De fapt, studiam istoria orașului ca centru de pelerinaj al creștinătății bizantine. Nimeni nu a fost mai surprins ca mine”, a spus arheologul când și-a dat seama de descoperirea făcută.

Arheologul englez a mai explicat că locuința despre care susține că ar fi casa unde s-a născut Mântuitorul Iisus Hristos se află sub o biserică din perioada bizantină, care la rândul său se află sub mânăstirea Surorilor Nazaretului, conform descopera.ro.

Dark susține că există dovezi scrise conform cărora biserica respectivă a fost construită pe locul casei lui Iisus și locuința a fost păstrată în cripta sa. Acest fapt a fost menționat de un pelerin în secolul al VII-lea.

Pornind de la această dovadă, arheologul consideră că cercetările sale au dus la concluzia că locuința datează din secolul I și că structura a fost sculptată într-o colină stâncoasă. Mai mult, oamenii care au construit casa aveau cunoștințe excelente despre sculptura în stâncă, astfel de cunoștințe fiind de obicei asociate cu ceea ce era numit un „tekton”, cuvântul antic pentru meșter, termen folosit pentru Iosif în Biblie.

Profesorul Ken R. Dark a mai spus că, deși acești factori nu dovedesc că era cu adevărat casa părintească a lui Iisus, mai aproape de atât nu vor putea ajunge cu cercetările.