A fost descoperită cea mai expansivă gaură neagră. „Mănâncă” în fiecare secundă echivalentul Pământului

A fost descoperită cea mai expansivă gaură neagră. „Mănâncă” în fiecare secundă echivalentul Pământului
Universitatea Naţională Australiană (ANU) a anunțat, miercuri, că astronomii au descoperit o gaură neagră cu cea mai rapidă extindere. În ultimele 9 miliarde de ani nu s-a mai pomenit așa ceva, afirmă oamenii de știință.

Ceea ce e cu adevărat de speriat e faptul că gaura neagră, care are masa a trei miliarde de Sori, consumă echivalentul unei Terre la fiecare secundă. Aceasta străluceşte de 7.000 de ori mai puternic decât toată lumina emisă de galaxia noastră, a mai transmis echipa internaţională care a făcut descoperirea și care e condusă de astronomi din cadrul ANU.

 „Un mare şi neaşteptat ac în carul cu fân”

„Astronomii vânează astfel de obiecte de mai bine de 50 de ani. Au descoperit mii de astfel de obiecte mai estompate, dar acesta, uimitor de luminos, s-a strecurat neobservat”, a spus Christopher Onken, cercetător principal în cadrul ANU. El a denumit super gaura neagră descoperită „un mare şi neaşteptat ac în carul cu fân”.

Marea dilemă a cercetătorilor este acum să explice apariția acestei găuri negre colosale. „Acum vrem să ştim de ce este diferită – s-a întâmplat ceva catastrofal? Poate două mari galaxii s-au ciocnit, canalizând o cantitate mare de materie cu care gaura neagră să se hrănească’”, a spus Onken.

Christian Wolf, coautor al studiului, crede că această gaură neagră record este un „intrus”. „Suntem destul de siguri că acest record nu va fi doborât. Nu ar fi posibil ca vreun obiect similar să mai fie ascuns pe undeva prin spaţiu”, a spus el.

Cercetătorii caută explicații despre „nașterea” acestei găuri negre

Echipa de la Universitatea Naţională Australiană explică faptul că gaura neagră descoperită, cu o magnitudine vizuală de 14,5, este de 500 de ori mai mare decât gaura neagră din galaxia noastră. Asta înseamnă că ea  poate fi observată cu uşurinţă de oricine deţine un telescop adecvat montat într-o zonă întunecată.

„Orbitele planetelor din Sistemul nostru solar ar încăpea cu toatele în orizontul evenimentelor aceste găuri negre – graniţa găurii negre dincolo de care nimic nu mai poate evada”, a mai precizat coautorul studiului Samuel Lai.

Surse foto: Pixabay, UNA