A fost luată decizia finală în cazul bărbatului care a încercat să-l omoare pe preşedintele american

A fost luată decizia finală în cazul bărbatului care a încercat să-l omoare pe preşedintele american
John Hinckley Jr. este bărbatul care a încercat să-l omoare pe preşedintele american Ronald Reagan în anul 1981, pentru a o impresiona pe actriţa Jodie Foster.

Un judecător federal a acceptat acum cererea de eliberare necondiţionată a lui John Hinckley Jr.. Decizia vine la şase ani după ce acesta a fost externat dintr-un spital de psihiatrie, notează AFP.

Tribunalul a decis că, după decenii de tratament şi consiliere psihologică, Hinckley Jr. nu mai reprezintă nicio ameninţare pentru societate şi că ar putea fi eliberat de orice control judiciar. Data de la care acesta va putea să să trăiască liber a fost stabilită pe 15 iunie.

Amintim că John Hinckley Jr., în prezent în vârstă de 67 de ani, a tras asupra preşedintelui american la ieşirea din hotelul Hilton din Washington, în data de 30 martie 1981. Unul dintre gloanţe a ricoşat spre limuzina prezidenţială blindată şi l-a lovit pe Ronald Reagan în piept, trecând foarte aproape de inimă.

Alte trei persoane au fost rănite, printre care James Brady, pe atunci purtătorul de cuvânt al Casei Albe, care a rămas parţial paralizat şi cu probleme de vorbire. După ce a fost prins și audiat, bărbatul a declarat că a dorit să o impresioneze pe actriţa Jodie Foster, pe care o văzuse în filmul „Taxi driver”.

La momentul respectiv, bărbatul a fost declarat iresponsabil din punct penal de către justiţie, și, ca atare, a fost internat într-un stabiliment cu profil psihiatric.

Oficial, Hinckley Jr. nu mai reprezintă nicio ameninţare

După mai bine de 30 de ani de internare într-un spital de psihiatrie, John Hinckley Jr. a fost eliberat în 2016 şi autorizat să locuiască cu mama sa. Aceasta are 90 de ani și ocupă o casă într-un cartier rezidenţial securizat din micul oraş istoric Williamsburg, la 240 de kilometri sud de Washington.

Regulile controlului său judiciar sunt stricte: bărbatul trebuia să raporteze orice deplasare (cu trasee parcurse, orare şi eventuale întârzieri), să urmeze regulat îngrijiri medicale în cabinet sau prin telefon şi să ţină un jurnal cu activităţile sale zilnice.

De asemenea, i s-a interzis să îi contacteze, direct sau indirect, pe Jodie Foster şi rudele ei, pe descendenţii lui Ronald Reagan sau anturajul altor persoane afectate citate explicit de judecător.

Acum, pe baza documentelor primite de la spital, instanța a stabilit că starea bărbatului este „stabilă”. „Dacă nu ar fi încercat să omoare un preşedinte, i s-ar fi acordat libertate deplină cu mult timp în urmă”, a declarat judecătorul Paul Friedman în septembrie.

Sursa foto: Instagram