Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit Traian Bălănescu, unul dintre membrii trupei Vama Veche care s-a războit cu Tudor Chirilă

A murit Traian Bălănescu, unul dintre membrii trupei Vama Veche care s-a războit cu Tudor Chirilă
Traian Bălănescu, unul dintre membrii fondatori ai trupei Vama Veche, a murit, la 51 de ani. Anunțul a fost făcut de actorul Ovidiu Niculescu, prieten al artistului. A fost pianist și compozitor în formația ce a scris istorie.

Clăparul Traian Bălănescu a murit. S-a aflat că a făcut mai multe infarcturi din care medicii nu au putut să-l salveze. Prietenii spun că a făcut 6 infarcturi consecutiv.

Muzicianul, alături de Liviu Mănescu și Tudor Chirilă au pus bazele grupului Vama Veche, în 1996, și au cântat împreună până la scindarea formației devenită azi Vama. După ruperea de Tudor Chirilă și Eugen Caminschi (2006) pianistul a continuat să cânte sub titulatura de Trupa Veche.

Traian Bălănescu, unul dintre membrii fondatori ai trupei Vama Veche, a murit

Anunțul a fost făcut de actorul Ovidiu Niculescu, prieten al artistului. „Uneori așa îmi vine să urlu la cer când rapește oameni speciali și talentați înainte de vreme ! E îngrozitor ! A murit Balanescu Traian al nostru ! E cea mai cumplita dimineață Traiane, așa ceva nu se face dragule, nu aud decât pianul tău cu care ai încântat generații cu piesele trupei Vama Veche și efectiv nu pot să mă opresc din plâns….ai lăsat o umbră imensă în soare blondule nebun de frumos, așa să știi…RIP”, a scris pe Facebook actorul.

Postarea a strâns imediat zeci de comentarii de la fanii îndurerați ai trupei, care-i urează pianistului un drum lin.

Traian Bălănescu și-a pusa amprenta pe albume celebre Vama Veche: ”Nu am chef azi” (1997), apoi ”Vama Veche ”( 1999), ”Am să mă întorc bărbat” (2002), ”Fericirea în rate ”(2006), implicit marile succese ”Nu ne mai trageți pe dreapta”, ”Hai să emigrăm”, ”Calul din Marlboro”, ”Copilul şi durerea” ori ”Hotel Cişmigiu”

Ultimul mesaj lăsat de Traian Bălănescu

Traian Bălănescu nu era priten cu Internetul. Intra rar pe pagina sa de socializare. Ultimul lui mesaj este din 2015. ”Plâng și mi-e rău fizic, îmi tremură mâinile, mi-am luat calciu și nimiccc.”

Traian Bălănescu, în proces cu Tudor Chirilă pentru Vama Veche

Muzicanul s-a aflat în proces cu Tudor Chirilă după ce acesta a ”rupt” în două formația Vama Veche și a apelat la instanță pentru a obține interdicția ca popularul solist și actor să mai cânte piese scoase sub titulatura sus menționată. În primă instanță, Tudor Chirilă a pierdut procesul, dar în cele din urmă au ajuns la o înțelegere comună.

Trupa Vama Veche a fost fondată în septembrie 1996. Membrii fondatori sunt Traian Bălănescu (claviaturi), Liviu Mănescu (bass) și Tudor Chirilă (vocal). Ionel „Tase” Tănase (baterie) colaborează cu trupa numai pentru primul lor album, „Nu am chef azi” (1998), locul său în formație fiind luat mai apoi de Răzvan „Lapi” Lupu.

Urmează în 1999 albumul „Vama Veche”; trupa pornește în turneul „Povestea merge mai departe”, care se desfășoară în 15 orașe. Membrii formației urcă pe scenă alături de alți 6 instrumentiști – vioară, violoncel, percuție, flaut, chitară.

Vama Veche era o trupă ce s-a dorit non-conformistă și deschizătoare de drumuri, iar acest lucru a fost cel mai bine ilustrat de cel de-al treilea album al lor, un album conceptual, o operă rock, ce a și dat naștere unui spectacol.

„Am să mă întorc bărbat” a stârnit numeroase controverse la lansarea sa. Discul narează povestea unui tânăr, Andrei Gavrilă, recrutat în cadrul stagiului militar obligatoriu, și care sfârșește prin a se sinucide, cu puține zile înainte de a se întoarce acasă, din cauza numeroaselor suferințe si umiliri îndurate pe parcursul celor 12 luni de armată. Acest album a marcat și începutul colaborării cu chitaristul Eugen Caminschi, devenind membru cu drepturi depline în cadrul formației.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre