Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit ultimul pilot de vânătoare din lume din timpul ultimului război mondial. Era român, generalul Ion Dobran

A murit ultimul pilot de vânătoare din lume din timpul ultimului război mondial. Era român, generalul Ion Dobran
Vestea tristă a venit în această dimineață de la un pilot. Generalul Ion Dobran s-a stins la 102 ani. A fost respectat și iubit de toți piloții fiindcă era un simbol al eroismului aviatorilor noștri din cel de-al doilea război mondial.

Pilotul instructor Theo Ikarus a scris primul pe Facebook despre ultimul erou al aerului din cel de-al doilea război mondial, spre știința celor mai tineri și ca un omagiu adus generalului Ion Dobran.

O oră mai târziu, Ministerul Apărării Naționale a postat pe pagina oficială un text despre decesul generalului pilot. Le voi reproduce pe amândouă, din motive lesne de înțeles.

De azi, noi, toți românii, am rămas orfani de un tată

„De azi, noi, toți românii, am rămas orfani de un tată… Simt nevoia să transmit condoleanțe întregului popor român…

A luptat pentru noi și nu a precupețit niciun efort în lupta lui pentru apărarea acestei țări. Se confundă cu istoria universală a celui de-al doilea razboi mondial.

Mai mare decât talentul de aviator, avea doar dragostea pentru români.

În ce măsură merităm jertfa acestor oameni, nu rămâne decât să dovedim generațiilor viitoare. Camarazii pilotului Ion Dobran încheiau socotelile cu lumea aceasta, înainte de a împlini vârsta de 30 de ani…

Probabil ca Dumnezeu l-a lăsat să trăiască așa mult, tocmai ca noi să auzim prin viu grai multe din povestirile Domniei Sale despre război.

Piloții noștri erau mereu depașiți numeric de atacatori, iar misiunile lor păreau sinucigașe. Chiar adversarii povesteau despre vitejia românilor și despre curajul și măiestria acestora.

Când Generalul ne povestea nouă, avea mereu un aer de bunic povestitor, dar niciodată nu vorbea de rău pe nimeni.

 

Când s-a întâlnit cu cel pe care îl doborâse in lupta aeriană din 7 iunie 1944, într-o luptă în care Ion Dobran a luptat SINGUR împotriva a 4 Mustanguri (cele mai bune avioane !), peste jumătate de veac (!), a fost o bucurie de nedescris. Au petrecut câteva zile frumoase în București si Poiana Brașov.

De data asta, pilotul american a fost oaspete poftit, iar Generalul a fost o gazdă așa cum numai românii pot fi. Fiul pilotului american i-a mulțumit lui Dobran că a distrus doar avionul, dar nu și pe pilotul acestuia.

Închei aici. Ca să scrii despre pilotul si Omul Ion Dobran iți trebuie condei și două vieți în care să scrii, iar toată planeta să citească.

Datoria noastră e să facem ca acești oameni să fie mândri de noi. Iar jertfa lor să fi fost făcută ca noi să fim întotdeauna uniți și să nu ne dezbine niciodată nimic și nimeni!

De azi, Generalul zboară în escadrila Bunuțului ! Dumnezeu să îl ierte…

P.S. Dacă legile nu permit declararea unei zile de doliu național (nu mă pricep la tipul acesta de legislație), măcar pentru toți piloții din România, aceasta este cu siguranță o zi de doliu!

A fost ULTIMUL pilot de vânătoare din lume din timpul celui de-al doilea război mondial”.

Zi de doliu pentru Armata Romaniei

„Astăzi s-a stins din viață generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN

Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare.

Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944. Și împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea pe front a însumat 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 100 DE ANI.

Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari.

Drum lin către stele!”.

Foto: Bogdan Pantilimon

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre