Atenție! Secretele pe care producătorii nu vor să le știți despre boba tea, băutura virală printre adolescenți și copii
Există secrete pe care producătorii nu vor să le știți despre boba tea, băutura virală printre adolescenți și copii. Ceaiul instagramabil cu bile gelatinoase nu este deloc atât de „drăgălaș” cum pare. În realitate, este o băutură foarte periculoasă.
Ceaiul cu bule – cunoscut și sub numele de „boba”, „bubble tea” sau „pearl milk tea” – a apărut în Taiwan în anii 1980 și este preparat, de obicei, din ceai, lapte sau frișcă vegetală, îndulcitor și, desigur, perlele de tapioca care l-au făcut celebru. Băutura, devenită un fenomen global pe Instagram în ultimii câțiva ani, a cucerit copiii din lumea întreagă. Totuși, teste de siguranță realizate de Consumer Reports și de alte instituții au ridicat unele semne de întrebare.
Perlele de tapioca – ingredientul principal al ceaiului cu bule – sunt făcute din manioc, o rădăcinoasă tropicală. Problema este că maniocul, asemenea multor plante, poate absorbi metale grele din sol, cum ar fi plumbul. Iar Consumer Reports a descoperit recent că unele produse pe bază de manioc conțin niveluri foarte ridicate de plumb.
Pentru a verifica, experții au testat perlele de tapioca din ceaiurile servite la două lanțuri extrem de populare la nivel mondial. Rezultatul: toate probele conțineau urme de plumb.

Vestea bună este că niciun eșantion nu a depășit pragul de îngrijorare, iar testele nu au detectat niveluri periculoase de arsenic, cadmiu sau mercur.
„Valorile nu sunt atât de mari încât să le spunem oamenilor să evite complet ceaiul cu bule. Totuși, trei din cele patru mostre au depășit 50% din nivelul nostru de îngrijorare pentru plumb într-o singură porție. De aceea, ar trebui privit ca un răsfăț ocazional, nu ca o băutură zilnică”, a explicat dr. James E. Rogers, director de cercetare și testare în domeniul siguranței alimentare la Consumer Reports.
Avertismentul lui este cu atât mai demn de luat în seamă cu cât tinerii consumă zilnic boba tea, și chiar mai mult de o singură băutură. Experții avertizează că „orice expunere la plumb este potențial nesigură”, mai ales în timp.
Expunerea la plumb, chiar și la cantități mcii, dar constantă în timp, poate provoca intoxicație acută și cronică, tulburări neurologice și cognitive, anemie, probleme renale, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și tulburări reproductive.
„Este dificil să eviți complet contactul cu plumbul — se găsește în sol, apă, alimente și chiar în unele locuințe. Riscurile apar prin expunere repetată. Cantitățile mici se acumulează în organism și pot provoca efecte asupra sănătății pe termen lung. De aceea, e important să reduci expunerea ori de câte ori poți”, a mai adăugat expertul.
Pe de altă parte, zahărul în exces este dăunător sănătății, iar cei mai mulți îndulcitori folosiți industrial, care se regăsesc de asemenea în rețetă, alături de coloranți, sunt produși cancerigeni.
Foto: Instagram
Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!
Face parte din echipa Rețete și Vedete din anul 2022, aducând cu sine o vastă experiență jurnalistică acumulată de-a lungul unei cariere de peste 15 ani în domeniul mass-media. De-a lungul timpului, Igor a activat în redacțiile unor publicații importante. În cadrul redacției Rețete și Vedete, contribuie activ la dezvoltarea conținutului editorial, realizând articole despre și cu personalități din showbiz, reportaje speciale, dar și articole cu impact în rândul cititorilor. Unul din hobby-urile lui Igor este gătitul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook