Simona Ionescu / Redactor Șef

A venit de pe altă planetă? Un animal tăiat în bucăți nu moare ci se multiplică în indivizi noi

A venit de pe altă planetă? Un animal tăiat în bucăți nu moare ci se multiplică în indivizi noi
Descoperirile din lumea animalelor se țin lanț în ultimele luni. Mai multe specii de care nu se știa până acum au fost descoperite. dar ies la iveală și noutăți majore despre alte animale.

Cercetătorii israelieni au descoperit că un animal tăiat în bucăți nu moare ci se multiplică în indivizi noi. Mai precis, acest animal își regenerează organele chiar dacă sunt tăiate în bucăți. Noile informații par desprinse din filmele  SF de groază, unde echipaje de cercetători sunt atacate în spațiu de ființe noi cu o putere de regenerare colosală.

De data aceasta, este vorba de un animal marin și totul e cât se poate de real. Oamenii de știință spun că acesta are capacitatea să își refacă organele chiar și după ce a fost tăiat în bucăți.

O specie din rândul vieţuitoarelor marine numite ascidii e capabilă să îşi regenereze toate organele, chiar şi atunci când un exemplar este disecat în trei fragmente, a anunţat luni Universitatea din Tel Aviv (TAU). Constatările fac parte dintr-un studiu realizat de cercetători de la TAU în colaborare cu oameni de ştiinţă de la Universitatea din Padova, Italia. Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Acest animal, membru al filumului Chordata, se găseşte în mod obişnuit în Golful Eilat (Akaba, Aqaba) din Marea Roşie.

Un animal tăiat în bucăți nu moare ci se multiplică în indivizi noi

Echipa de oameni de ştiinţă a descoperit că această specie se poate regenera complet. Mai exact, atunci când e tăiat în bucăți, fiecare fragment ştiind exact modul în care să îşi redobândească funcţionarea tuturor sistemelor lipsă ale corpului. De exemplu, dacă animalul e tăiat în trei bucăți, fiecare dintre acestea se va regenera, rezultând trei exemplare ale aceluiași animal, perfect independente.

În timpul experimentelor, cercetătorii au disecat câteva zeci de ascidii în trei fragmente, lăsând o parte a corpului fără centru nervos, inimă şi o parte a sistemului digestiv. În mod surprinzător, fiecare fragment nu doar că a supravieţuit disecţiei. Iar toate organele lipsă s-au regenerat în fiecare dintre cele trei secţiuni.

„Niciodată nu a fost descoperită o asemenea capacitate regenerativă în rândul unei specii solitare care se reproduce sexual”, au notat cercetătorii. Există sute de specii de ascidii, care se regăsesc în toate oceanele şi mările lumii. De multe ori, exemplarele se camuflează sub formă de protuberanţe pe roci. Prin urmare, sunt greu de distins în mediul acvatic.

Sursa foto: Wikipedia

Vreți să scăpați de obsesia că v-ați îngrășat? Faceți ce a făcut Jessica Simpson

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre