Actorul Petre Gheorghiu a emigrat de două ori. Pe vremea lui Ceaușescu și a lui Iliescu

Actorul Petre Gheorghiu a emigrat de două ori. Pe vremea lui Ceaușescu și a lui Iliescu
Marele actor Petre Gheorghiu  va rămâne în istoria teatrului românesc pentru rolurile excepționale, dar și ca un mare pedagog. Puțini știu că ”Nea Zaharia Trahanache” a emigrat de două ori.

Actorul Petre Gheorghiu  este considerat una dintre cele mai prestigioase personalități ale teatrului românesc. A făcut facultatea la Iași, dar a fost remarcat imediat și adus la București, de marea Lucia Sturza Bulandra. A avut roluri mari și va rămâne în memoria iubitorilor de teatru ca Nea Zaharia Trahanache, din ”O scrisoare pierdută”. Ne-a lăsat peste 50 de roluri de o mare diversitate.

Actorul Petre Gheorghiu, un mare pedagog

Actorul Petre Gheorghiu era iubit și stimat. Era apreciat pentru rolurile excepționale pe care le-a jucat, dar și pentru faptul că a fost un excepțional pedagog.

Chiar pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, el a înființat o școală particulară de teatru, cu aprobarea autorităților comuniste. Era prea mare personalitalea lui Petre Gheorghiu ca să îndrăznească cineva să îl refuze. I-au fost elevi Florian Pittiș, Ion Caramitru, Michaela Caracaș – Caramitru, Virginia Mirea, Jeanine Stavarache, Dan Puric, Ștefan Bănică Jr., Florin Piersic Jr., Vladimir Găitan și încă mulți alții.

Petre Gheorghiu ne-a lăsat peste 50 de roluri de o mare diversitate

Actorul Petre Gheorghiu a emigrat de două ori

Totuși, la 58 de ani, decide să își schimbe viața.  Actorul Petre Gheorghiu a ales să plece din țară în anul 1987, atunci când a avut ocazia, în ciuda faptului că în România se afla pe culmile carierei. Soția sa a acceptat să facă curățenie, iar actorul a lucrat ca muncitor necalificat, apoi ca zugrav. Tot sacrificiul a fost făcut pentru a le oferi celor doi copii ai lor șansa de a avea o viață mai bună.

A mai emigrat o dată, pe vremea când președinte era Ion Iliescu. După Mineriada din iunie 1990, au decis din nou să plece în America. În cele din urmă, s-a întors în România, unde a și murit, pe 6 august 2000, ca urmare a unei complicații cauzate de diabetul de care suferea de ani de zile.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp