Actrița Mariana Mihuț, eleganță și talent la superlativ. Împlinește 78 de ani tot lângă Victor Rebengiuc

Actrița Mariana Mihuț, eleganță și talent la superlativ. Împlinește 78 de ani tot lângă Victor Rebengiuc
Despre actrița Mariana Mihuț se spune că a fost una dintre cele mai frumoase femei ale Bucureștiului de odinioară. Împlinește 78 de ani, azi, 7 noiembrie, dar nu și-a pierdut farmecul și eleganța. La mulți ani, distinsă doamnă!

Un talent uriaș. Acum sensibilă și plină de emoție, acum ”bărbată”. Probabil că Mariana Mihuț a fost cea mai bună Zoe Trahanache, din ”O scrisoare pierdută”. De-a lungul carierei este distribuită în zeci de roluri în teatru, interpretând, în același timp, aproape 20 de roluri în filme de mare succes. Pe 7 noiembrie împlinește 78 de ani.

Actrița Mariana Mihuț, eleganță și talent la superlativ

Mariana Mihuț și-a petrecut ultima jumătate de secol pe scenă. A avut grijă să aibă și o familie fericită.

Și-a dorit de mică să fie actriță și a jucat în spectacole montate la școală, la 11 ani. Însă, mama și bunica și-ar fi dorit să devină „doamna doctor”. Învață și pentru Medicină și pentru Teatru. Își încearcă norocul cu gândul că, dacă nu reușește, se prezintă la examenul pentru Medicină. Ia din prima, cu un fragment din „Nunta în codru” a lui Coșbuc și o poezie de Arghezi, și absolvă IATC-ul din București în 1964.

Dă concurs să ocupe un post de actriță la Teatrul Giulești, ia concursul și rămâne în București, fără să treacă pe la teatrele de provincie. Aproape imediat este chemată de Liviu Ciulei să joace rolul soției lui Apostol Bologa în filmul „Pădurea spânzuraților”, alături de tânărul Victor Rebengiuc.

Curând, debutul pe scenă s-a produs aproape simultan cu debutul într-o lungă și durabilă căsnicie alături de marele actor Victor Rebengiuc. Cei doi mari actori au un fiu, Tudor, fiu care i-a făcut bunici.

Debutul pe scenă al Marianei Mihuț s-a produs aproape simultan cu debutul într-o lungă și durabilă căsnicie alături de marele actor Victor Rebengiuc

Fotografii de colecție, de la filmări

Părea timidă, cu o voce copilăroasă, dar a jucat de toate. De-a lungul carierei este distribuită în zeci de roluri în teatru și  aproape 20 de roluri în filme de mare success. „Pădurea spânzuraților”, „Diminețile unui băiat cuminte”, „Păcală”, „Profetul, aurul și ardelenii”, „O scrisoare pierdută”, „Balanța”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sunt doar câteva.

Studiourile Buftea a publicat fotografii din arhivă cu Mariana Mihuț, pe vremea când era foarte tânără.

Mariana Mihuț, probe foto pentru De trei ori București – Partea I – Aterizare forțată, regia Horea Popescu. Fotograf de platou Ecaterina Cristescu.

Este soția lui Victor Rebengiuc de 56 de ani

Victor Rebengiuc a vorbit la superlativ despre Mariana. ”Sunt de atâta vreme căsătorit cu Mariana, încât simt că am fost împreună de la începutul vieţii. Mariana era o tânără studentă când ne-am cunoscut. Cum ar fi putut să nu-mi placă? Era tânără, era frumoasă, era atrăgătoare. Făceam parte amândoi din echipa care filma pentru «Pădurea spânzuraţilor». Eu mai jucasem în câteva filme şi eram deja un actor cunoscut.

Cu Mariana a fost dragoste la prima vedere. Se pare că ne-am plăcut reciproc, pentru că ne-am căsătorit şi, iată, suntem împreună de peste 50 de ani. Căsătoria noastră civilă a fost în 1965. Tudor, fiul nostru, a apărut zece ani mai târziu, în 1975. Ne-am cununat însă religios în 1992. Ne-am cununat religios de dragul fiului nostru, Tudor, care a insistat să mergem în faţa altarului. El ne-a convins că merită să trăim acest act chiar şi după aproape 30 de ani de căsnicie. A avut dreptate. Ne-am cununat la Biserica Stavropoleos şi am trăit unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa noastră”, a povestit actorul.