Povestea din spatele poveștii îmbolnăvirii vedetei de la ProTV, Andreea Esca

Povestea din spatele poveștii îmbolnăvirii vedetei de la ProTV, Andreea Esca
Andreea Esca a decis să iasă cu o declarație publică despre subiectul privind infectarea cu coronavirus. Capital.ro vă prezintă cum s-a aflat și cum au decurs evenimentele privind acest subiect, care este un adevărat studiu de caz despre legislație, media și despre filosofia conceptului de persoană publică.

După un lung scandal mediatic care a depășit sfera online-ului și care a fost acoperit inclusiv la unele televiziuni, Andreea Esca a decis să iasă cu o declarație publică despre subiectul privind infectarea cu coronavirus. Capital.ro vă prezintă cum s-a aflat și cum au decurs evenimentele privind acest subiect, care este un adevărat studiu de caz despre legislație, media și despre filosofia conceptului de persoană publică.

Adevărul complet despre Andreea Esca

Pe data de 9 iulie, Capital.ro a primit, din senin, pe adresa de mail a redacției, o notificare oficială de la compania PRO TV în care se pune în vedere, preventiv, să se abțină „de la divulgarea, comunicarea publica si/sau reproducerea, indiferent de forma, format și/sau mediu (în materiale difuzate/postate/publicate pe internet, pe retelele de socializare, în programele serviciilor media audiovizuale, în publicațiile scrise sau online sau în oricare alte mijloace de comunicare deținute, administrate sau controlate cu orice titlu și în orice mod de dumneavoastră) a mărcii, însemnelor și/sau denumirii subscrisei și/sau a imaginii, numelui și/sau stării de sănătate a salariaților și/sau colaboratorilor subscrisei PRO TV, în legătură cu presupusa existență a unor cazuri pozitive de COVID-19 țn rndul salariaților și/sau colaboratorilor subscrisei ori membrilor familiilor acestora.”

”Am dedus imediat că notificarea nu a fost trimisă doar așa, din senin, ci pentru că există posibilitatea ca cineva din cadrul trustului să fi fost depistat pozitiv. La nivelul conducerii, am dezbătut dacă și cum vom trata subiectul în cazul în care se va afla ceva. Am decis că este un subiect de presă și că îl vom trata jurnalistic, dar cu respectarea legislației GDPR, adică fără divulgarea numelui”, scrie capital.ro

A doua zi dimineață, Capital.ro a aflat, pe surse, că Andreea Esca a fost depistată pozitiv cu coronavirus, astfel că am scris, în exclusivitate, știrea cu titlul ”EXCLUSIV: Cutremur la PRO TV. Cea mai mare vedetă a postului, infectată cu coronavirus.

Capital.ro a avut dreptate

”Am scris știrea astfel încât să respectăm decizia postului de televiziune, pentru că suntem de părere că actul jurnalistic trebuie să respecte legislația în vigoare. La câteva ore după publicarea știrii pe capital.ro, PRO TV a trimis o nouă notificare, în care ne transmitea să ștergem știrea de tot pentru că avea în ea elemente de identificare indirectă ale angajatului PRO TV la care făceam trimitere. Ne-am conformat în sensul că am făcut în așa fel încât, știrea, așa cum este și în forma actuală, nu mai are niciun element care să dea de înțeles că ar fi vorba despre Andreea Esca. La foarte-foarte scurt timp după notificare, PRO TV a trimis un comunicat de presă în care a confirmat informația publicată în exclusivitate de capital.ro. Postul de televiziune admite într-un mesaj public că există cazuri de infectare cu Covid-19 printre angajați fără să spună despre cine este vorba”, precizează capital.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre