Adevărul despre iubirea dintre Maria Ciobanu și Ion Dolănescu

Adevărul despre iubirea dintre Maria Ciobanu și Ion Dolănescu
Maria Ciobanu a împlinit 83 de ani. Trăiește în America cu soțul ei, Mircea Câmpeanu, la fiica ei, Camelia. Cântăreața de muzică populară e căsătorită de aproape 40 de ani cu Mircea, fostul soț al Ilenei Sărăroiu. Dar cum a fost „marea iubire” dintre ea și Ion Dolănescu?

Ion Dolanescu a strălucit ca artist și asta, într-adevăr, trebuie elogiat. Dar ca om, el s-a cățărat pe multă durere. Iar adevărul despre relația și dragostea dintre el și Maria Ciobanu trebuie spus de către cei care îi știu din acea perioadă. Este doar o poveste de viață cu aceleași lumini și umbre ca a multor români

Când a murit în urma unui infact, mulți oameni s-au grăbit să o execute pe Maria Ciobanu, mama lui Ionuț Dolănescu, că n-a venit din America să-l conduca pe ultimul drum. De ce să fi venit?! Să-și înnoade lacrimile în barbă ca atunci când o bătea și o alunga din casă Ion, marea ei iubire?! Sau când se furișa să-și vadă copilul închis în casa tatălui sau a mamei lui Ion Dolănescu dintr-un sat dâmbovițean?!

O fostă ziaristă îmi povestea cât de mult a ajutat-o pe Maria Ciobanu chiar mama lui Ion, chemând-o la ea acasă ca să-și vadă băiețelul, atunci când fiul ei i l-a încredințat pe Ionuț. Bătrâna nu putea ieși din cuvântul fiului, marele artist al acelor vremuri, dar își dadea seama și de suferința Mariei de a nu-și putea vedea băiețelul atât de dorit.

Ion și Maria nu au fost niciodată căsătoriți la starea civilă. Dar Dolănescu i-a făcut o nuntă mare la țară,  cu preoți și dar. Trebuia să se audă și la Partid că artiștii preferați de Numărul 1 și Numărul 2 nu trăiesc în concubinaj.

Au urmat ani de iubire, dar și de gelozii, certuri, bătăi, trădări. Și a venit o zi în care totul s-a spulberat. Ea a plecat, el i-a luat copilul, pe Ionuț și i-a interzis să se apropie de el. L-a luat printr-o instanță de judecată, deși băiatul era rezultat dintr-o relație de concubinaj. Lucru extrem de rar, judecătorii de regulă încredințând copiii mamelor. Din acel moment, timp de 30 de ani nu și-au vorbit, nu s-au mai întâlnit vreodată pe vreo scenă. Până într-o zi când, după îndelungi discuții cu amândoi părinții, Ionuț Dolănescu a reușit să-i aducă într-un spectacol aniversar și să îngroape armele războiului.

Ion Dolanescu a fost un mare cântăreț de folclor, dar atât! Pentru muzica lui a fost plătit regește, a fost apreciat și iubit de fanii muzicii populare și a reușit să-și croiască o viață mai bună decât a multora. Avea prieteni în Securitate, în Miliție și în Partid. După 1989, relațiile s-au perpetuat. A ajuns în Parlamentul României tot datorită muzicii cu care i-a delectat la petreceri pe potentații vremurilor trecute si prezente. De ce trebuie acest Adevar ascuns acum sub preș?!

Viața de artist i-a fost ușoară și avută și datorită Ioanei Radu, regina romanței românești și preferata Elenei Ceaușescu. Această mare artistă i-a purtat norocul ani de zile, până la decesul ei.
În anl 1991, am avut ca subiect de ancheta litigiul juridic dintre Ion Dolănescu și Mia Braia, sora Ioanei Radu,„Regina muzicii lăutărești și a romanțelor”.

Mia Braia, și ea o importantă interpretă de romanțe și folclor, unul din VIP-urile vremii din epoca Ceausescu, s-a întors după revoluție din America. S-a întors fiindcă Ioana Radu era extrem de bolnavă. Ion Dolănescu îi fusese, în ultimii ani, bărbatul cel mai apropiat. Interpreții de muzică populară, acum în vârstă de peste 70 de ani, știu bine relațiile din acea perioadă.

Dupa moartea surorii sale, Mia Braia avea să descopere că Ion Dolănescu e în posesia unui testament al Ioanei Radu prin care acesta îi lăsa casa din strada Toamnei în care locuia. „Regina” îi făcuse, însă, testament Miei, surorii sale care se repatriase pentru a-i fi aproape. A urmat un proces lung, s-au descoperit falsuri, s-a făcut chiar un dosar penal pentru o funcționară de la ICRAL, iar în final, Mia Braia a câștigat dreptul de a-și moșteni sora.
Sunt fapte de viață, care nu-i distrug lui Ion Dolănescu aura de mare rapsod și cântăreț. Rămâne în galeria cu artiști și atât.