Alec Baldwin dat în judecată de familia directoarei de imagine ucise, Halyna Hutchins

Alec Baldwin dat în judecată de familia directoarei de imagine ucise, Halyna Hutchins
„La 21 octombrie 2021, inculpatul Alec Baldwin a împușcat-o și a ucis-o pe Halyna Hutchins pe platourile de filmare ale filmului Rust”. Așa începe un proces intentat, marți de soțul directorului de imagine care a murit în timpul realizării acelui film în New Mexico, toamna trecută.

Directoarea de imagine a westernului Rust, Halyna Hutchins a fost împușcată de Alec Baldwin cu un pistol de recuzită – despre care autoritățile cred că era încărcat cu o muniție reală. Glonțul a trecut prin pieptul femeii și l-a rănit și pe regizorul Joel Souza. Procesul împotriva lui Baldwin numește și alte persoane despre care se pretinde că au fost responsabili pentru accidentul mortal.

Deocamdată, nicio acuzație penală nu a fost depusă împotriva nimănui implicat în caz, deși ancheta este în desfășurare. În continuare, procurorii așteaptă informații esențiale despre armă și glonț de la laboratorul criminalistic al FBI.

Inculpatul Baldwin și ceilalți inculpați din acest caz nu au reușit să efectueze verificări de siguranță standard din industrie și să respecte regulile de bază privind siguranța armelor în timp ce au folosit arme reale pentru a produce filmul Rust, cu consecințe fatale”, se arată în documentele depuse de familia victimei.

Proces intentat în numele fiului victimei

„Halyna Hutchins merita să trăiască, iar inculpații aveau puterea de a preveni moartea ei dacă și-ar fi păstrat datoria de a proteja siguranța fiecărui individ pe un platou în care erau prezente arme de foc, în loc să pună capăt procedurilor de siguranță în care existau vieți umane în joc, grăbindu-se să respecte programul și ignorând numeroasele plângeri de încălcări ale siguranței”, continuă documentul.

„Acest proces caută dreptate pentru pierderile supraviețuitorilor ei și să îi tragă la răspundere pe cei care i-au cauzat moartea tragică”, mai este notat.  În procesul intentat de soțul victimei, Matthew Hutchins în numele fiului său de nouă ani, Andros, rămas orfan de mamă, se  arată că producătorii nu ar fi trebuit să permită niciodată ca armele de foc reale să fie folosite ca elemente de recuzită în proiect.

„Un revolver este o armă mortală. Este conceput pentru a provoca vătămări corporale grave sau moartea. Inculpații au ales să folosească arme de foc reale pentru producția lungmetrajului Rust… în ciuda pericolului inerent oricărei utilizări a armelor de foc reale”, e notat în sesizarea familiei, conform Vanity Fair.

Cele nouă măsuri de siguranță  care au dus la tragicul accident

Procesul enumeră nouă puncte de siguranță pe care familia lui Hutchins spune că producătorii Rust nu le-au respectat, conform sursei citate:

  1. Tratați întotdeauna arma ca și cum ar fi încărcată.
  2. Nu îndreptați niciodată arma spre nimic pe care operatorul armei, în acest caz, inculpatul Baldwin, nu intenționează să-l distrugă.
  3. Țineți întotdeauna arma îndreptată într-o direcție sigură și niciodată spre dvs. sau către altcineva.
  4. Țineți întotdeauna pistolul descărcat, cu excepția cazului în care este absolut necesar să încărcați pistolul pentru a fi utilizat într-o scenă. Atunci și numai atunci, o persoană calificată care acționează ca maestru de arme sau armurier ar trebui să încarce pistolul.
  5. Nu puneți niciodată un deget pe trăgaci decât dacă operatorul este pregătit să tragă.
  6. Fii sigur de ținta persoanei și de ce se află în spatele ei.
  7. Aflați caracteristicile mecanice și de manipulare ale pistolului utilizat.
  8. Încărcați pistolul în fața actorilor sau a echipajului care ar putea fi în linia de foc.
  9. Efectuați sau observați personal o inspecție vizuală a pistolului pentru a vă asigura că nu există muniție în el.

Alec Baldwin, replică prin avocat

Aaron Dyer, avocatul care îl reprezintă pe Alec Baldwin și consorțiul de producători ai filmului, a transmis un răspuns oficial la procesul intentat de soțul Halynei. „Inimile și gândurile tuturor rămân cu familia Halynei în timp ce continuă procesul aceastei tragedii de nespus. Continuăm să cooperăm cu autoritățile pentru a stabili cum a ajuns muniția reală pe platoul Rust, în primul rând. Orice pretenție că Alec a fost nesăbuit este complet falsă.

El, Halyna și restul echipajului s-au bazat pe declarația celor doi profesioniști responsabili cu verificarea pistolului că era un „pistolă rece”, ceea ce înseamnă că nu există nicio posibilitate de descărcare, în gol sau altfel. Acest protocol a funcționat la mii de filme, cu milioane de trageri, deoarece nu a mai avut loc până acum un incident pe un platou în care un glonț real să facă rău cuiva.

Actorii ar trebui să se poată baza pe armurieri și profesioniștii din departamentul de recuzită, precum și pe regizorii adjuncți, mai degrabă decât să decidă singuri când o armă este sigură de folosit”, a transmis avocatul. Printre mulți membri ai echipajului numiți în proces se numără și armurierul și asistentul de recuzită Hannah Gutierrez Reed și regizorul asistent Dave Halls, ale căror presupuse acțiuni în ziua incidentului au fost evidențiate.

Recomandarile noastre