Alegeri locale 2020. Cum s-a schimbat harta politică a României

Alegeri locale 2020. Cum s-a schimbat harta politică a României
Alegerile din 27 septembrie au schimbat realmente harta politică a României. Surprize majore s-au înregistrat în foarte multe județe, atât la Primării, cât și la consiliile județene. 

După numărarea parțială a voturilor, la președinția consiliilor județene, PSD are reprezentanți în 20 de județe (Argeș, Bacău, Bistrița, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vaslui), PNL – în 17 (Alba, Arad, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Giurgiu, Iași, Ilfov, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vrancea), UDMR – în patru (Mureș, Harghita, Satu Mare, Covasna), în timp ce alianța PNL – USR PLUS a câștigat într-un loc (Prahova).

Surpriza la Timișoara. Nicolae Robu a pierdut Primăria

Nesusținut de propriul partid în fond, cu semnale clare în acest sens date de conducerea națională, Nicolae Robu a pierdut alegerile locale la Timișoara în fața candidatului USR-PLUS, Dominic Fritz. Nicolae Robu și-a recunoscut înfrângerea: „Am pierdut, este voința timișorenilor, diferența este mare. Comparând numărul de voturi, diferența este surprinzător de mare, nu o pot spune în procente.

Am considerat că va fi un scor strâns și am fost optimist până în ultimul moment, dar diferența este mare, ceea ce înseamnă că așteptările timișorenilor sunt altele. Dezvoltarea în forță nu a dat satisfacție. Vă spun sincer că dacă ar fi fost să aleg să pierd la o diferență mică sau una mare, aș fi ales să pierd la o diferență mare. Nu am nicio suferință. Înseamnă că nu mă pliez pe ceea ce vor timișorenii pentru următorii patru ani.

Asta e viața, fără regrete! Recunosc, nu pot fi ipocrit, mi-ar fi plăcut ca obiectivele pentru care am luptat atât – noul stadion, Sala Polivalentă, Pasajul Solventul – să fie asociate cu al treilea mandat al meu. N-a fost să fie. Eu sunt fericit cu ceea ce am realizat până la vârsta mea – atât în cariera mea academică, cât și în cea de primar”, a spus Nicolae Robu.

Dominic Fritz, 37 de ani, cetățean german, și-a sărbătorit victoria în fața clădirii emblematice a Teatrului Național din Timișoara, aflată în șantier de renovare. Au participat foarte mulți oamenii, după cum se vede în imagini. „Ați spus că nu putem câștiga?! Ați spus să nici nu încercăm?! Dar am încercat! Și am reușit! De azi ștergem cuvintele nu se poate din vocabularul Timișoarei! De azi, nu ne mai lăsăm paralizați de frică că suntem singuri în bulă! Suntem o comunitate, nu mai suntem doar o bulă!

O comunitate de timișoreni care împărtășește aceleași valori și aceeași viziune. Dragi timișoreni, mulțumesc! Mulțumesc pentru votul vostru, pentru încredere, speranță, pentru energia voastră! Sunteți inspirația care a făcut ca această campanie să reușească! Mulțumesc! Timișoara a scris din nou istorie! Timișoara astăzi a înfăptuit o nouă Revoluție! Timișoara a încheiat prin vot definitiv perioada de tranziție de 30 de ani după căderea comunismului! Definitiv!

E o onoare incredibil de mare pentru mine că m-ați ales primarul vostru. Un om care a venit pentru prima dată aici în 2003, care nu vorbea niciun cuvânt în românește, ați scris istorie. România a ales un primar care nu s-a născut în România, care nu are rude în România”, a spus Dominic Samuel Fritz.

Știrea zilei: primarul mort a câștigat detașat alegerile

În Deveselu a câștigat alegerile locale primarul care a murit de Covid acum 10 zile. Ion Aliman, primarul din Deveselu, care a murit 17 septembrie din cauza COVID-19, a câștigat alegerile locale de duminică. A primit 1.020 de voturi din cele 1.600 exprimate în comună. Aliman candida din partea PSD pentru un nou mandat de primar.

PSD, un nou mandat la Focșani

Social-democratul Cristi Valentin Misăilă a câştigat un nou mandat pentru primăria municipiului Focşani după ce l-a devansat cu peste 1.900 de voturi pe principalul contracandidat, actualul ministru al Dezvoltării, Ion Ştefan.

Este pentru a doua oară când Ion Ştefan pierde în faţa lui Cristi Valentin Misăilă la Primăria Focşani, după ce în 2016 a fost votat de 10.607 alegători, respectiv 36,20% din voturile exprimate, iar Cristi Valentin Misăilă şi-a adjudecat cu 1.168 de voturi în plus, respectiv 40,19% din electoratul focşănean.

PNL a câștigat Primăria Bistrița

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, a câştigat funcţia de primar al municipiului Bistriţa, în urma alegerilor locale de duminică, potrivit numărătorilor paralele realizate atât de liberali, cât şi de social-democraţi, acesta candidând din partea alianţei electorale PNL-USR-PLUS, potrivit Agerpres.

PSD, învingător și la Buzău

PSD a câştigat primăriile municipiilor Buzău şi Râmnicu Sărat, ale oraşelor Pogoanele, Nehoiu şi Pătârlagele, precum şi peste 60 de primării din mediul rural, spun reprezentanţii organizaţiei judeţene.

„Am câştigat alegerile în judeţul Buzău. Domnul Constantin Toma a câştigat cu peste 74% Primăria municipiului Buzău, am câştigat şi municipiul Râmnicu Sărat, precum şi cele trei oraşe, Pogoanele, Nehoiu şi Pătârlagele. De asemenea, am câştigat marea majoritate a comunelor din judeţ, aproape 67, conform numărătorii noastre paralele”, a declarat, pentru Agerpres, secretarul executiv al organizaţiei judeţene PSD Buzău, Romeo Lungu.

Vîlceanu (PNL Gorj): E aproape sigur că vom câştiga la Târgu Jiu, undeva peste 50%.

Mihai Fifor, înfrângere la Arad

„Avem un rezultat, avem câştigător, din păcate acesta nu sunt eu. Pe fondul unei prezenţe extrem de scăzute, cu un vot extrem de fărâmiţat, am venit doar pe locul 3 la Primăria Arad. Regret fără îndoială o campanie frumoasă şi un efort extrem al unei echipe de campanie extraordinare.

Am învăţat demult că în politică cuvântul dezamăgire nu există: cred că înainte de a găsi un primar pentru Arad mai important este ca timp de patru ani să pregătim Aradul pentru un primar social-democrat”, a scris Fifor pe Facebook. Actualul primar interimar al municipiului Arad, liberalul Călin Bibarţ, ar fi câştigat alegerile, conform numărătorii paralele a voturilor efectuate de PNL, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca (PNL), ar fi obţinut un al doilea mandat, potrivit Agerpres.

Boc, din nou câștigător

Emil Boc tinde să devină cel mai longeviv primar din România, după ce a câștigat un nou mandat la Primăria Cluj-Napoca.  Potrivit rezultatelor exit-poll-urilor, Emil Boc (PNL) a reuşit să câștige un nou mandat la Primăria Cluj-Napoca.

Emil Boc a mai câștigat alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca în 2004, 2008, 2012 şi 2016, acesta fiind al cincilea mandat. Reamintim că în perioada 22 decembrie 2008 – 6 februarie 2012, Emil Boc a fost prim-ministru al României.

Sursa foto: Constantin Duma

De ce se ceartă Anamaria Prodan cu nevestele fotbaliștilor