Alertă meteo: Vara aceasta va fi atipică! Prognoza pe următoarele săptămâni e uimitoare

Alertă meteo: Vara aceasta va fi atipică! Prognoza pe următoarele săptămâni e uimitoare
ANM au prezentat prognoza pentru perioada 30 mai - 12 iunie. Vara începe cu fenomene meteo grele: va fi caniculă, dar urmează ploi și furtuni puternice.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a dat publicității prognoza pentru următoarele două săptămâni. Până în prima zi de iunie vremea va fi normală, apoi încep turbulențele.

Conform ANM, începând cu data de 2 iunie, vremea va deveni chiar caniculară în unele zone, acolo unde maximele se vor apropia de 34 – 35 de grade Celsius. După trei zile de căldură mare, vor urma ploi și chiar furtuni.

Vremea în Banat

Intervalul va debuta cu valori termice firești, respectiv 24…27 grade ziua şi 11…14 grade noaptea. Din 1 iunie, temperaturile vor creşte, ajungând la maxime termice de 32…33 de grade şi minime de 15…21 de grade, în medie regională. În cea de-a doua săptămână, temperaturile vor mai scădea însă doar până la 26…29 de grade.

În prima săptămână, în orele după-amiezilor, pe spaţii mici vor fi manifestări de instabilitate atmosferică. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi locale, unele mai însemnate cantitativ.

Vremea în Crișana

Și aici, în primele zile ale intervalului, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă din an (respectiv temperaturi maxime de 23…26 de grade şi minime de 11…15 grade). Din 1 iunie, vremea se va încălzi ajungându-se la 30…33 de grade, cu disconfort termic relativ ridicat în zona de câmpie. După data de 6 iunie în regine temperatura va mai scădea, în timp ce în după-amiezile primei săptămâni, pe arii restrânse vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, ulterior ploile vor fi mai frecvente.

Vremea în Ardeal

În cea mai mare parte a intervalului, în Transilvania vremea va fi mai caldă decât în mod normal, cu maxime de 24…27 de grade şi minime de 9…14 grade, iar în perioada 2-6 iunie va deveni local mai călduroasă. În după-amiezile primelor zile, pe alocuri se va înregistra instabilitate atmosferică, izolat fiind posibile şi averse torenţiale. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi mai frecvente şi mai însemnate cantitativ.

Vremea în Maramureș

În majoritatea zilelor, regimul termic va fi peste cel mediu climatologic (respectiv temperaturi maxime de 23…26 de grade şi minime de 11…13 grade), iar perioada 2-6 iunie va fi caracterizată de o vreme deosebit de caldă, cu valori diurne în medie de 28…32 de grade.

Până în data de 5 iunie, în orele după-amiezilor, în anumite locuri vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, ulterior crescând probabilitatea pentru ploi frecvente și abundente.

Vremea în Moldova

Temperatura aerului va fi în creştere treptată, dar semnificativă, ajungându-se de la valori normale în primele zile (în medie cu maxime de 23…26 de grade şi minime de 12…15 grade) la valori ce vor caracteriza o vreme călduroasă între 2 şi 6 iunie, când la amiază, în medie regională, vor fi 30…34 de grade. Și aici în după-amiezile primelor zile, vor fi averse ce pot avea izolat caracter torenţial. Gradul de instabilitate atmosferică va fi mai ridicat după data de 6 iunie.

Vremea în Dobrogea

Valorile temperaturii aerului vor fi mai ridicate decât mediile obișnuite, iar în perioada 2-7 iunie vremea va deveni deosebit de caldă, călduroasă în partea continentală, cu maxime de 31…34 de grade. Pe litoral se vor înregistra 25…28 de grade. În intervalul 8-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat şi se va apropia de normalul primei decade a lunii iunie.

În după-amiezile primelor zile, pe alocuri se vor produce averse ce pot avea izolat caracter torenţial, dar după data de 7 iunie urmează o perioadă cu ploi mai abundente.

Vremea în Muntenia

În perioada 2-6 iunie vremea va deveni călduroasă, cu maxime ale temperaturii aerului în medie de 30…34 de grade, în special în zonele de câmpie şi minime de 15…19 grade. Pentru perioada 7-10 iunie este estimat un regim termic ponderat, cu valori de 25…28 de grade.

În după-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi averse, posibil izolat cu caracter torenţial, însă instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată după data de 6 iunie, cu pli și chiar furtuni pe arii extinse.

Vremea în Oltenia

Vremea caldă (26…30 de grade) va caracteriza cea mai mare parte a intervalului, iar în perioada 2-5 iunie va deveni mai călduroasă, cu maxime de 31…34 de grade, cu precădere la câmpie şi minime de 15…19 grade. Pentru intervalul 6-9 iunie se estimează un regim termic mai ponderat.

După data de 6 iunie vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată şi se estimează că fenomenele asociate acesteia se vor semnala pe spaţii mai extinse (pe alocuri fiind posibile şi cantităţi de apă însemnate).

Vremea la munte

Vremea va fi caldă în majoritatea zilelor din interval, chiar deosebit de caldă între 2 şi 6 iunie, când se vor înregistra maxime termice de 20…25 de grade şi minime de 8…14 grade, cu valori mai coborâte, atât ziua, cât şi noaptea, la altitudini mari.

În prima săptămână, în orele după-amiezilor, se vor semnala averse, pe arii mai extinse şi izolat cu caracter torenţial în data de 31 mai. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi chiar însemnate cantitativ va fi ridicată şi în perioada 6 – 9 iunie.