Simona Ionescu / Redactor Șef

Alte schimbări ale Codului Rutier. Șoferii pot plăti amenzi de până la 3000 de lei

Alte schimbări ale Codului Rutier. Șoferii pot plăti amenzi de până la 3000 de lei
Orice șofer pare mai liniștit, dacă are montată pe mașină o alarmă. Potrivit noului Cod Rutier, nu se acceptă orice sistem sonor antifurt. Amenzile sunt uriașe.

S-a schimbat Codul Rutier! Vă puteți monta alarme care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata acestuia.

Orice șofer care vrea să-și păstreze mașina în siguranță, își pot monta alarme auto, care au scopul de a le face viața grea potențialilor hoți. Doar că nu orice fel de alarmă, spune noul Cod Rutier. Pentru a fi în regulă, sistemul sonor antifurt trebuie să aibă anumite caracteristici, mai precis semnalul emis nu trebuie să fie mai lung de un minut.

De asemenea, semnalul acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 536/1997, valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este între orele 22.00-06.00 de 25 de decibeli și de 35 de decibeli în timpul zilei.

Sunt interzise alarmele care pornesc la trecerea altei mașini

De asemenea, noul Cod Rutier interzice să vă montați alarme care se declanșează la trecerea altei mașini.  „Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, se arată în document, potrivit avocatnet.ro.

Ce alarme auto aveți voie să montați pe mașină potrivit noului Cod Rutier

Care sunt amenzile

Cine nu ține cont de rigorile legii, va primi amenzi între 9-20 de puncte. În acest an, punctul amendă are valoarea de 145 de lei, drept urmare amenzile sunt cuprinse între 1.305 lei – 2.900 de lei.

Amenzi usturătoare pentru șoferii care fac semne obscene în public

Șoferii care în trafic nu sunt liniștiți, înjură sau fac semne obscene, vor fi amendați grav. „Săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic”, se arată în articolul 102, alineatul 22 din Codul Rutier. Nu doar șoferii vor fi amendați dacă nu se comportă corespunzător, ci și pasagerii din mașini. Această faptă se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre