Simona Ionescu / Redactor Șef

Ananasul, beneficii pentru sănătate. Ajută la întărirea oaselor

Ananasul, beneficii pentru sănătate. Ajută la întărirea oaselor
Ananansul este un fruct tropical cu o aromă exotică. Puțini știu că este bogat în vitamine, enzime şi antioxidanţi. Proprietăţile ananasului ajută la susţinerea sistemului imunitar, la întărirea oaselor şi la combaterea indigestiei.

Abia după comunism au putut și românii să mănânce fructe exotice. Ananasul este printre favorite. Au un gust senzațional și o aromă cu totul deosebită. Însă, este și un fruct cu multe beneficii pentru corpul uman.

Ananasul, beneficii pentru sănătate

„Ananasul conţine niveluri înalte de vitamina C şi magneziu“, potrivit nutriţionistului american Laura Flores. Acest fruct tropical este, totodată, bogat în fibre şi în bromelaină, o enzimă despre care se crede că reglează sistemul imunitar.

Totodată, ananasul conţine niveluri mari de de magneziu, un antioxidant important, tiamină, vitaminele B1 şi B6 implicate în producţia de energie, potrivit livescience.com.

Cât de nutritiv este ananasul

Un bol mic de ananas tăiat cubuleţe, aproximativ 80 de grame, conţine 38 de kilocalorii, 87% apă, 10 grame de carbohidraţi, şi 1 gram de fibre alimentare, indicele glicemic fiind mediu.

Dacă se consumă sub formă de suc, scade cantitatea de vitamina C şi fibre, şi creşte viteza de absorbţie a glucidelor în intestine, cât şi cantitatea de calorii la suta de grame.

Ananasul susţine sistemul imunitar

Ananasul conţine vitamina C, care este un antioxidant solubil în apă care previne distrugerea celulară și ajută organismul în combaterea bolilor cardiovasculare şi a durerilor articulare.

Ananasul ajută la păstrarea posturii şi sănătatea osoasă. Fructul conţine 75% din cantitatea recomandată de mangan, mineral esenţial pentru dezvoltarea unor oase puternice şi a unor ţesuturi sănătoase. În 1994, un studiu sugera că manganul, alături de alte minerale, ajută la prevenirea osteoporozei la femeile care se află în postmenopauză.

Ananasul și sănătatea ochilor

„Ananasul contribuie la reducerea riscului de degenerare maculară, o boală care afectează vederea oamenilor în vârstă, alături de nivelurile înalte de vitamina C şi alţi antioxidanţi“, susține nutriţionistului american Laura Flores.

La fel ca şi alte fructe şi legume, ananasul conţine fibre esenţiale pentru o digestie sănătoasă, promovând sănătatea intestinelor.

Ananasul, riscuri pentru sănătate

Atenție! Există şi riscuri în cazul unui consum excesiv. Astfel, prea mult ananas poate duce la creşterea sensibilităţii cavităţii bucale. Această situaţie ar trebui să se rezolve de la sine în câteva ore. Însă, dacă apar iritaţii la nivelul acestei mucoase, dificultăţi de respiraţie, semne care ar putea indica o alergie, astfel că trebuie consultat un medic specialist.

Nivelurile înalte de vitamina C pot determina la unele persoane care consumă mult ananas apariţia durerilor abdominale şi a arsurilor stomacale, a diareei, precum şi a stării de vomă.

Cei care iau antibiotice, anticoagulante, anticonvulsive, benzodiazepine, pastille împotriva insomniei, ar trebui să nu consume prea mult ananas.

Consumarea ananasului necopt sau a sucului de ananas necopt este toxic, determinând apariţia diareei şi a vărsăturilor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre