Simona Ionescu / Redactor Șef

Angajații de la Centrala Cernobîl au fost eliberați și înlocuiți

Angajații de la Centrala Cernobîl au fost eliberați și înlocuiți
În locul lor s-au oferit să continue munca alți 46 de angajați ai centralei nucleare.

Potrivit primelor informații transmise de către autoritățile din Ucraina, aproximativ 200 de angajați și membri ai Gărzii Naționale Ucrainene au fost ținuți ostatici încă din prima zi în care a început războiul, la data de 24 februarie. AFP, care a transmis prima știrea atunci, a vorbit despre 100 de angajați. În final s-a constatat că e vorba despre 64 de angajați, restul fiind din Garda Națională.

Trupele ruse, la ordinul președintelui Vladimir Putin, au capturat Cenobîlul de cum au invadat Ucraina.

Așadar, lucrătorii de la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina, locul celui mai mare dezastru nuclear din lume, care a avut loc în 1986, au rămas blocați acolo, fiind ținuți ostatici.

Angajații, ostatici de la începutul războiului

Nu au mai putut părăsi Centrala Cernobîl, după ce forțele ruse au confiscat centrala în prima zi a invaziei ruse, atunci când președintele rus Vladimir Putin anunța o ”operațiune militară specială”.

Angajații s-au supus și au continuat să își îndeplinească sarcinile, fără să protesteze. Condițiile din interior erau cât se poate de dificile, cu alimente și medicamente limitate.

Muncitorii au dormit pe mese şi câteva paturi de tabără, în cele din urmă rămânând fără alimente şi medicamente, a transmis BBC. În tot acest timp, centrala a fost deconectată de la reţeaua electrică după ce luptele din regiune au deteriorat un sistemul de electricitate, existând temeri că acest lucru ar putea duce la o defecţiune a sistemului de răcire a combustibilului nuclear uzat.
Captivii de la Cernobîl au încearcat aproape o lună să asigure mentenanţa sitului, zilele trecute fiind însă inactiv.

Rusia a transmis ulterior că a securizat situl împreună cu garda națională ucraineană, dar Ucraina a contestat acest lucru, spunând că trupele ruse dețin controlul deplin în ceea ce privește Centrala Cernobîl.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre