Angela Moldovan, soprana devenită o mare cântăreață de muzică populară. Copiii o știu din filmul „Veronica”

Angela Moldovan, soprana devenită o mare cântăreață de muzică populară. Copiii o știu din filmul „Veronica”
Angela Moldovan a fost ”o mână” de femeie. Micuță, cu gropițe, dar cu o voce mare. Puțini știu că  a fost soprană înainte de a cânta „Mi-am făcut bundiță nouă”, un adevărat „șlagăr” al folclorului românesc. A cântat la operă, în ”Nunta lui Figaro” și  ”Rigoletto”.

Toți copiii din vremea ei au iubit-o. Voiau și ei bundiță despre care cânta Angela Moldovan. Au îndrăgit-o și după filmul ”Veronica” unde avea grijă de copilașii din orfelinat. Până și chinezii au îndrăgit-o, a trebuit să le cânte patru luni, într-un turneu de zile mari.

Angela Moldovan, soprana devenită o mare cântăreață de muzică populară

Angela Moldovan era o apariție foarte plăcută. Micuță, cu gropițe în obraji. Cânta cu o voce caldă și zâmbea cu fața și cu ochii. Îți dădea o stare de bine. Românii au îndrăgit-o imediat.

Nu i-a fost ușor. S-a născut la Chișinău, dar familia ei a străbătut țara noastră, de la Târgu-Mureș, apoi la Timișoara și Suceava.

Despre copilăria sa, Angela Moldovan povestea că a fost una tumultoasă, în timpul căreia a colindat toată țara:

“Cele opt clase de liceu, cum era pe atunci, le-am făcut în cinci orașe. Când aveam un an, în 1928, am stat la Târgu Mureș. Apoi, la Timișoara, Suceava, Orhei. Pentru a-mi continua gimnaziul, am fost trimisă la Iași, unde am stat în internatul Liceului “Doamna Cuza”. Când ai mei s-au refugiat iarăși de la Orhei, în 1944, ne-am stabilit la Alba Iulia, apoi la Dej, unde mi-am terminat liceul. Bacalaureatul l-am dat la Bistrița-Năsăud, căci acolo era centrul de susținere a examenului“.

A fost soprană la operă

A absolvit Conservatorul la Cluj. Debutează în 1950 pe scena Operei din Cluj, unde a lucrat timp de patru ani. A jucat în numeroase opere, „Nunta lui Figaro” (Mozart), „Rigoletto” (Verdi), „Hänsel și Gretel” (Humperdinck).

În anul 1954, Angela Moldovan debutează ca interpretă populară cu piesa ,,La oglindă”. A vut succes, apoi și cu ,,Mărioara de la munte” și ,,Nu-i bai”, pe care le-a înregistrat la Radio Cluj.

După ce se mută la București în 1954, Angela Moldovan a început sa colaboreze cu Ansamblul „Ciocârlia”, iar în anul 1955 devine solistă a Orchestrei „Barbu Lăutaru”. Repertoriul Angelei Moldovan este în mare măsură din culegerile personale ale artistei, cu precădere din zona nordului Moldovei și a Bucovinei.

Primul turneu internațional al artistei Angela Moldovan a fost în 1956 cu Ansamblul „Ciocârlia”. A cântat în China, Coreea de Nord, Vietnam și Uniunea Sovietică. În China, a cântat patru luni pentru că nu se mai săturau să o asculte.

După mai mulți ani, în 1962, a urmat un turneu din Statele Unite ale Americii, care a durat trei luni, cu 64 de spectacole, în 56 de state.

Angela Moldovan a fost sărbătorită de Fuego, la TVR 2

Căsătorită de două ori

Angela Moldovan a fost căsătorită cu actorul Victor Moldovan, apoi cu textierul și  scenaristul Mircea Block. Acesta din urmă este autorul versurilor a mai multor binecunoscute cântece. El a scris cu umor versurile de la  „Mi-am făcut bundiță nouă”, „Fata neichii”, „Merge satul la cules”, „Dorul mă cată pe-acasă” și încă multe altele.

S-a stins din viață într-o zi de duminică, la vârsta de 86 de ani, din cauza unor probleme cardiace, pe 13 octombrie 2013.