Arafat se opune. Are legătură cu vaccinarea

Arafat se opune. Are legătură cu vaccinarea
Certificat de vaccinare COVID-19? Introducerea unui astfel de certificat este luată în calcul de autoritățile române, însă discuțiile sunt ample.

Arafat se opune. Are legătură cu vaccinarea. El crede că un certificat de vaccinare nu reprezintă o măsură oportună în contextul pandemic actual.  Specialiștii dezaprobă un eventual certificat de vaccinare. Secretarul de stat Raed Arafat şi reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, au explicat că introducerea unui certificat de vaccinare care să permită mobilitatea titularului nu reprezintă o măsură oportună în contextul pandemic actual.

Pe lângă discriminarea directă între vaccinaţi şi nevaccinaţi, există şi marele risc al apariţiei falsurilor.

Arafat: Piața certificatelor false va fi foarte prosperă

Arafat se opune. Are legătură cu vaccinarea. “Dacă se pune ca şi condiţie de circulaţie un certificat de acest gen, automat se creează două grupuri: cei cu certificat de vaccinare, care circulă cum vor, şi cei care nu au certificat, care nu vor circula şi vor avea limitări. Asta va crea discriminări majore nu doar în Uniunea Europeană.

15 milioane de vaccinaţi pe plan mondial (n.r. – situaţia curentă a numărului de vaccinări) reprezintă o picătură într-un ocean, comparativ cu 7-8 miliarde, cât este populaţia mondială. Vom avea o situaţie în care o mică parte s-a vaccinat pentru că a avut acces la vaccin, o elită, şi o mare majoritate care nu a avut încă acces, nu i-a venit rândul. Un vaccin care nu este accesibil tuturor”, a explicat șeful DSU, Raed Arafat, potrivit Evenimentul Zilei.

Câte vaccinuri Pfizer primește România

Situația este complicată și de faptul că vor fi livrate mai puține vaccinuri Pfizer țării noastre decât s-a estimat inițial. „Este un vaccin pe care îl obţinem foarte greu – şi ştim că azi Pfizer a anunţat reducerea cantităţii livrate în Europa (compania a precizat că reducerea temporară este provocată de operaţiuni menite să crească capacitatea de producţie în primăvară, n.r.).

România va primi mai puţin decât i s-a promis, urmând să se revină în februarie la o cifră care să compenseze ce nu primim acum. La acest moment o astfel de discuţie poate să pună o presiune foarte mare pe oameni şi să discrimineze. Gândiţi-vă: dacă firma de aviaţie o să spună „nu urcaţi în avion decât vaccinat” însă nu aveţi acces la vaccin nici dacă doriţi să vă vaccinaţi, asta va crea o problemă foare mare.

Mai e un risc pentru turism: să iasă certificatele false de vaccinare. Orice criză de acest gen creează o piaţă. Și piaţa certificatelor false va fi una foarte prosperă dacă va fi un motiv de discriminare. Mai bine abordăm altfel situaţia. Sunt convins că la nivelul UE se vor discuta toate aceste aspecte”, a explicat Secretarul de stat Raed Arafat.

Rafila: Trebuie evitate cu orice preţ discriminarea şi stigmatizarea

La rândul său, profesorul Alexandru Rafila a declarat că, atâta timp cât nu există un acces universal la vaccinare, trebuie evitate  discriminarea și stigmatizarea persoanelor nevaccinate.

“În mod evident, discriminarea şi stigmatizarea, care reprezintă una dintre problemele acestei pandemii, trebuie evitate cu orice preţ. Gândiţi-vă că, cel puţin la început, până ce lumea s-a ‘obişnuit’ cu această boală, de multe ori cei care trecuseră prin infecţie erau priviţi ciudat de către ceilalţi şi chiar discriminaţi la locul de muncă”.

Specialistul dă ca exemplu Israelul, stat a cărui abordare reușește să evite discriminarea. „Atenţie, autorităţile israeliene s-au gândit să le dea un astfel de certificat şi celor care au trecut prin boală şi nu au făcut vaccinul. Și aceste persoane sunt protejate între 3 şi 6 luni”, a arătat profesorul Rafila.

Liderii celor 27 de state din UE vor avea, săptămâna viitoare, o video conferinţă pe tema coordonării eforturilor împotriva pandemiei. Pe agendă se numără și tema unui posibil certificat de vaccinare european.

Prințul Harry are „inima frântă” din cauza rupturii familiei regale. Un prieten povestește despre „sentimentele rănite”

Recomandarile noastre