Simona Ionescu / Redactor Șef

Ardiles din „Las Fierbinți” a lucrat la Evenimentul zilei. Mărturisiri cu Mihai Mărgineanu

Ardiles din „Las Fierbinți” a lucrat la Evenimentul zilei. Mărturisiri cu Mihai Mărgineanu
Articolul acesta are un schepsis. Adică e publicat cu o intenție. De fapt, cu o dublă intenție, pe care am să o explic. Mihai Mărgineanu, actorul care-l interpretează pe Ardiles din „Las Fierbinți”, are ce povesti.

Am fost colegă cu Mihai Mărgineanu la Evenimentul zilei la începutul anilor 90. Era secretar general de redacție, adică ne desena paginile de ziare, unde și cum să punem articolele. Greu de explicat acum pentru cei care au descoperit doar ziarul tipărit cu ajutorul calculatorului sau ziarul on-line.

Mihai nu a stat foarte mult în redacție. Îl rodea pasiunea lui pentru cântat. Pe care noi, la vremea aceea nu o descoperisem. Dar ne-am trezit cu el artist, un tânăr care avea succes cu muzica lui. Și care azi e o vedetă.

Regretatul meu coleg Mihnea Petru Pârvu de la Evenimentul zilei a stat la o șuetă cu el, cu vreun an în urmă. Am publicat articolul în ziarul tipărit, pentru că atunci încă existam ca presă tradițională.

Azi, reiau o parte din el din două motive. Primul e cel legat de autor. E parastasul de 40 de zile a lui Mihnea și îl consider ca un omagiu al neuitării pentru un reporter de mare talent. Al doilea este legat de personajul Mihai Mărgineanu, un tip interesant, care are ce povesti, iar lui Mihnea Petru Pârvu i-a făcut mare plăcere să stea la taclale cu el.

Iată o mare parte din textul lui!

O șuetă de colecție cu Mihai Mărgineanu pe care „îl iubește femeile” și nu prea

Ardiles din „Las Fierbinți” e un autodidact fermecător. Spontan, șarmant, ai zice că toate muierile se calcă în picioare după el. Mihai Mărgineanu spune că mai degrabă bărbații îl plac mai mult.

Ce e de meserie, la bază, Mihai Mărgineanu? „Ardiles” zâmbește, nostalgic: „Prima meserie a fost de electronist. Da’ n-am devenit inginer, că am picat la facultate cu nota 8.20. A avut viața niște socoteli cu mine… Da’ sunt foarte fericit că am înțeles cum funcționează o diodă și un tranzistor”.

Povestește că a terminat „managementul” la o facultate privată. Dar, ce vroia să se facă când era mic? Că băieții vor să devină pompieri, polițiști, marinari sau aviatori, nicidecum electroniști.

Și, de unde până unde muzică? Cine i-a pus chitara în mână? Iar pică în amintiri. Spune că Cenaclul Flacăra l-a inspirat: „Am fost la câteva spectacole ale lui Păunescu. Erau singurele care se terminau la trei dimineața. Veneam pe jos până în Pantelimon. Atunci am început să cochetez cu chitara. Gagicile te priveau altfel… Și m-a trezit că știu 200 de cântece.

Dar ce fel de muzică e cea pe care o cântă? Se poate încadra într-un anume gen? Că e greu de definit… Se distrează: „Nu sunt afiliat unu-i gen. Că e rock, că e punk, mie-mi iese «șaraiman»”. Cel mai celebru hit al său e „Mă iubește femeile”. Chiar, îl iubesc? Că e mititel și ochelarist?

Se strâmbă de râs: „Nu-i hit-ul meu. E un cântec al lui Iancu Brezoi, de la Iași. L-am preluat din folclorul urban. Cântecul a juns celebru că e simplu… Și, eu am avut o singură dată succes la femei, cu nevastă-mea, care a pus ochii pe mine și mi-a făcut și doi copii”.

Cât la sută din piesele pe care le cântă sunt producții proprii și cât interpretări? Dă din umeri: „N-am nici cea mai vagă idee. Am compus mult… Am șase discuri scoase. Dar pentru «Las Fierbinți» a trebuit să-mi compun singur niște intarsii muzicale. S-a strâns un material destul de mare. Am scos discul «Las Fierbinți» pe care-l fac cadou. Mai am 5000 de bucăți”.

Singurul autodidact din „Las Fierbinți”

La ce emisiuni se uită la televizor? Ce ziare citește, dacă mai citește ziare tipărite? Din spatele său, de pe scenă, bubuie basul. Se încruntă. Dacă spui că ești apolitic ai o problemă. Mă uit la emisiuni politice. Și sunt cel mai șocat de răutatea femeilor din politică! Și mă mai uit la «Las Fierbinți», că abia atunci văd forma finală… Sunt curios să mă văd pe mine că eu nu eram actor. Acolo am învățat cum se dă replica. În afară de mine, în tot serialul, nu e niciun autodidact”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre