Iată că da, există o dată limită până la care se mai poate cumpăra vechime în muncă pentru pensie în România. O statistică recentă atestă faptul că, până acum, un număr de 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Naţională de Pensii Publice pentru a-și cumpăra vechime în muncă.
Atenție! Persoanele care doresc să cumpere vechime în muncă pentru a avea acces la pensia pentru limită de vârstă sau anticipată mai au timp până în vara acestui an.
Statul român oferă posibilitatea românilor să cumpere vechime doar până la 31 august 2023. Amintim că oferta este valabilă pentru cei care nu au până la 15 ani vechime, atât cât prevede legea ca fiind anii necesari.
Important! Potrivit legii, persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pot să contribuie acum la sistemul de stat, prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru o perioadă de șase ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.
Legislația permisivă pentru a ieși la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă.
Cât costă un an de vechime?
Ținând cont de faptul că salariul minim este acum de 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, cota s-a ridicat și ea la rândul ei la 750 de lei, de la 638 de lei/lună în 2022.
Prin urmare, cei care doresc să cumpere un an de vechime, trebuie să scoată din buzunar suma de 9.000 de lei.
Plata contribuției de asigurări sociale se realizează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, prin virament bancar dar și în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate sau mandatarului desemnat de aceasta prin procură specială, legalizată notarial.
Menționăm că vârsta de pensionare în România este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook