Aveți probleme cu somnul? Vă spunem ce să mâncați pentru a scăpa

Aveți probleme cu somnul? Vă spunem ce să mâncați pentru a scăpa
Insomniile au cauze variate, însă una din ele se întâlnește cel mai adesea. Este vorba de lipsa melatoninei.

Dacă aveți probleme cu somnul, avem o veste bună. Puteți integra în planul alimentar anumite alimente, iar problema se va rezolva de la sine. Acestea alimente pe care vi le recomandăm, conțin melatonină.

Melatonina este un hormon natural. Acesta e produs de glanda pineală din creier. Are multiple funcții, printre care și aceea de a regla ritmul circadian, adică ciclurile de somn și veghe. Conform The Manual, există o serie de alimente care vor crește cantitatea de melatonină din organism.

Laptele

Laptele conține melatonina și triptofan. Aminoacid prezent și în carnea de curcan, triptofanul mărește concentrațiile de serotonină și melatonină, care ameliorează ciclurile de somn. Beți o cană cu 250 ml de lapte înainte de culcare. Aceasta oferă 106 mg de triptofan și este una din ele mai bune surse alimentare de melatonină.

Anumite fructe

Vișinele unt bogate în compuși anti-inflamatori și melatonină. Ele ajută și la calmarea durerii artritice, sănătatea inimii și, evident, somn.

Strugurii și fructele goji sunt bogați în melatonină. Concentrația variază între soiuri, în funcție de condițiile de cultură și climă. Specialiștii recomandă strugurii roșii.

Goji sunt, de asemenea, un superaliment. Această plantă provine din China și e lăudată pentru proprietățile anti-îmbătrânire și conținutul de antioxidanți.

Fisticul

Sunt mai multe sortimente de nuci și semințe care conțin melatonină, ca migdalele și caju, dar fisticul este cel mai bogat. Conține și fibre, acizi omega-3, vitamina E și antioxidanți.

Ciupercile

Ciupercile conțin, ca și laptele, și triptofan și melatonină.

Unele cereale

Porumbul este și bogat în melatonină și ca urmare poate regla ciclurile de somn.  Ideal e să fie consumat cât mai natural.

Cerealele integrale conțin fibre, vitamine B și minerale importante. Dar sunt și bogate în melatonină; mai mult, fiecare cană de ovăz aduce 94 mg de triptofan, adică 33% din doza zilnică recomandată pentru un adult de 70 kg.

Orezul nu conține numai triptofan și melatonină, dar și carbohidrați despre care se știe că ajută somnul. Studiile au demonstrat că o dietă bazată pe orez i-a făcut pe subiecți să doarmă mai bine și să fier mai puțin stresați.

Ouăle

Nu degeaba sunt numite alimentele perfecte ale naturii. Oăle sunt o sursă completă de proteine, conțin toți aminoacizii esențiali, dar și alți nutrienți vitali ca vitamina D, folat, seleniu și riboflavin. În plus, ouăle ajută și somnul, fiind bogate în triptofan și melatonină.