Simona Ionescu / Redactor Șef

Bolnav de Alzheimer, vedeta jazz-ului mondial, Tony Bennett, în duet cu Lady Gaga

Bolnav de Alzheimer, vedeta jazz-ului mondial, Tony Bennett, în duet cu Lady Gaga
Tony Bennett, vedeta jazz-ului mondial în vârstă de 94 de ani, dezvăluie că are Alzheimer și trăiește în secret cu boala din 2016. Însă nimic nu îi stă în cale să lanseze un nou album, împreună cu Lady Gaga.

„Tânărul” de 94 de ani a împărtășit secretul său într-o postare pe Twitter, apoi s-a aflat ce urmează: Tony Bennett, în duet cu Lady Gaga. El  a mulțumit soției sale, Susan Crow, în vârstă de 54 de ani, și familiei sale, pentru sprijinul lor continuu. Iconicul cântăreț american de jazz Tony Bennett a anunțat că a fost diagnosticat cu Alzheimer în 2016. De atunci se luptă în secret cu boala. Motivul? Îi place „să-i facă pe oameni să se simtă bine”,  scrie Daily Mail.

Tony s-a îngrijorat cu privire la sănătatea sa în 2015, când a recunoscut că se luptă să-și amintească numele colegilor săi de scenă. Deși soția lui Susan a încercat să-l ajute scriind o listă de nume pe care să le păstreze la pian, Tony a insistat că trebuie să vadă un medic. El a mai declarat că a fost „umilit” de devotamentul soției sale față de el.

Un neurolog de la spitalul Lenox Hill din New York a confirmat diagnosticul în 2016. Dr. Gayatri Devi, care l-a diagnosticata a declarat: „Face atât de multe lucruri, la 94 de ani, încât mulți oameni fără afecțiuni nu le pot face.El este într-adevăr un simbol și un exemplu de urmat.”

Până în prezent, interpretul a fost scutit de unele dintre simptomele bolii, care includ dezorientarea, episoadele de furie, depresia și o detașare de realitate. Bennett a continuat să cânte în ciuda diagnosticului. El  repetă de două ori pe săptămână, la sugestia neurologului său, dar fără public. Cea de-a treia soție, Susan, a declarat: „Îmi este dor de multe din ceea ce era.  Pentru că nu mai este Tony … Dar când cântă, redevine acel Tony.”

Tony Bennett, în duet cu Lady Gaga

Casa lui de discuri, a anunțat, recent, o nouă colaborare cu Lady Gaga. Primele înregistrări au început în 2018, altele au fost la începutul anului 2020. Muzica va fi lansată în primăvară. Familia nu a spus dacă Bennett va susține spectacole live pentru promovarea albumului său nou.

Lady Gaga a mai colaborat cu Tony Bennett la albumul de jazz din 2014. Acesta  a integrat melodii clasice vechi, dar nu uitate, cum ar fi Anything Goes. Artista a povestit cum colaborarea cu Tony „i-a salvat viața”, i-a revigorat pasiunea muzicală.

Palmares impresionant și o carieră întinsă pe 70 de ani

Născut la New York în 1926, Tony Bennett a devenit faimos în anii 1950, înainte de a se bucura de o revenire târzie în anii 1990, când a colaborat cu K.D. Lang, Sting și Amy Winehouse (2010). După ce a suferit o dependență de cocaină în anii 1970 și 80, a jurat să „se întoarcă”. L-a numit pe fiul său Danny drept managerul său. Acesta  l-a adus în atenția publicului mai tânăr în anii 1990, prin MTV.

Pe lângă relația sa strânsă de lucru și personală cu Lady Gaga, Tony a interpretat și duete iconice cu regretatul Frank Sinatra.

Tatăl a patru copii, și-a întâlnit cea de-a treia soție, Susan Crow, la un concert din anii 1980, când ea avea 20 de ani, iar el 60. S-au căsătorit  în 2007.

De-a lungul carierei sale, Tony a primit 19 premii Grammy, inclusiv un premiu pentru întreaga activitate, în 2001, și două premii Emmy. A vândut în jur de 50 de milioane de discuri în întreaga lume. Vedeta de jazz a fost, de asemenea, recompensată cu un premiu National Endowment for the Arts Jazz Masters Award – Society of Singers Lifetime Achievement.

Numele lui Tony este prezentat atât pe Walk of Fame la Hollywood, cât și introdus în Long Island Music Hall of Fame. Artistul american a primit recunoastere si diplome de la mai multe instituții, precum Berklee College of Music, The Art Institute of Boston, George Washington University și Juilliard School.

Ce este boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o boală progresivă, degenerativă a creierului, în care acumularea de proteine ​​anormale determină moartea celulelor nervoase. Acest lucru perturbă emițătoarele care transportă mesaje și determină micșorarea creierului. Peste 5 milioane de oameni suferă de boală numai în SUA. Este a șasea cauză principală de deces. Peste 1 milion de britanici o au.

Pe măsură ce celulele creierului mor, funcțiile pe care le asigură se pierd. Aceasta include memoria, orientarea și capacitatea de a gândi și de a raționa. Progresul bolii este lent și treptat. În medie, pacienții trăiesc la cinci până la șapte ani după diagnostic, dar unii pot trăi timp de zece până la 15 ani.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre