Simona Ionescu / Redactor Șef

Tort cu cireșe și marțipan, curcubeu pe cerul gurii. Rețeta vă va cuceri de la prima înghițitură

Tort cu cireșe și marțipan, curcubeu pe cerul gurii. Rețeta vă va cuceri de la prima înghițitură
Cu o textură super moale, umplut cu cireșe dulci și presărat generos cu marțipan divin, acest tort cu cireșe și marțipan vă va cuceri încă de la prima înghițitură. Nu treceți cu vederea această rețetă.

Marțipanul este folosit frecvent în prăjituri și produse de patiserie și se potrivește perfect cu cireșele. Rețeta acestui tort cu marțipan și cireșe e tot ce trebuie pentru o seară perfectă alături de prieteni.

Marțipanul, simbol al rafinamentului

Puține dulciuri au o istorie la fel de dulce și de controversată ca marțipanul, această pastă fină de migdale și zahăr care împodobește prăjituri regale, modelează figurine de Crăciun și ascunde secrete vechi de secole.

Istoricii cred că își are originea în Orientul Mijlociu, de unde a fost adus în Europa la sfârșitul Evului Mediu, prin rute comerciale pline de mirodenii și povești.

De la „O mie și una de nopți” la Spania secolului al XII-lea

Cele mai vechi referințe scrise despre marțipan datează din secolul al XVI-lea, în Italia și Spania, dar specialiștii cred că pasta exista cu mult înainte.

O mențiune apare chiar în 1001 de nopți, o colecție de povești populare din Orientul Mijlociu, datând între secolele al VIII-lea și al XIV-lea, unde o pastă de migdale este descrisă ca afrodisiac.

În Spania, o variantă numită postre regio este atestată cel puțin din 1150, servită la curțile regale.

Regele Matei Corvin, încântat de o tablă de șah din marțipan, cu pătrate albe și maro

În Anglia, marțipanul apare documentat spre sfârșitul secolului al XV-lea, iar în Ungaria, prima mențiune vine din secolul al XIV-lea, la banchetele monarhilor.

Regele Matia Corvin (Matei Corvin) se spune că a fost încântat de o tablă de șah din marțipan, cu pătrate albe și maro. Rețete detaliate au supraviețuit din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, într-o carte de bucate scrisă în 1680 de Anna Bornemisza, prințesă a Transilvaniei.

Cine a inventat marțipanul

Mai multe regiuni europene revendică inventarea marțipanul ca specialitate locală, de la Toledo în Spania, la Algarve, din Portugalia, Palermo din Italia sau Lübeck Germania, autoproclamată „capitala mondială a marțipanul”.

Potrivit unei legend din Lübeck, din secolul al XV-lea, în timpul unei foamete severe, când făina era rară, senatul orașului a ordonat brutarilor să creeze un înlocuitor pentru pâine. Folosind ouă, zahăr și stocuri de migdale, aceștia au inventat marțipanul.

De la medicament la extravaganță regală

Tort cu cireșe și marțipan, curcubeu pe cerul gurii. Rețeta vă va cuceri de la prima înghițitură
Tort cu marțipan, excelența face diferența!

Inițial, marțipanul era considerat medicament ca multe alte dulciuri medievale. Consumul ca desert era restricționat prin decrete, fiind văzut ca o extravaganță rezervată nobilimii.

Abia în secolul al XVIII-lea a devenit un produs de cofetărie popular, dar tot pentru ocazii speciale. Doar în anii 1950 a intrat în rutina zilnică, grație industrializării.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti unul dintre cele mai bune deserturi din lume, tortul cu cireșe și marțipan, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1/2 cană cu unt, la temperatura camerei, 1 cană cu zahăr, 1/3 cană cu marțipan de casă, 1 ou mare, 1/2 cană cu lapte acru.

Mai aveți nevoie de 1 linguriță cu extract de vanilie pură, 1 1/2 cană cu făină, 1 linguriță cu praf de copt, 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 1/2 linguriță cu sare, 2 căni cu cireșe proaspete, fără sâmburi și tăiate în jumătate.

Se recomandă să folosiți cireșe proaspete, iar dacă preferați cireșe congelate, asigurați-vă că scurgeți lichidul foarte bine. În loc de cireșe, puteți folosi piersici, caise, prune sau afine.

Pentru topping aveți nevoie de: 1/2 cană cu făină, 1/2 cană cu zahăr, 1/3 cană cu marțipan de casă, sfărâmat, 4 linguri cu unt tăiat în bucăți mici, zahăr pudră pentru presărat.

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul. Pentru a prepara toppingul amestecați făina și zahărul într-un bol mediu. Adăugați pasta de migdale și untul și amestecați în continuare până când compoziția seamănă cu niște bulgări de nisip. Puneți deoparte până când este gata de utilizare.

Folosind un mixer, bateți untul și zahărul împreună timp de câteva minute, până când devin ușoare și pufoase.

Adăugați pasta de migdale și extractul de vanilie și continuați să bateți, apoi puneți și oul și mixați în continuare. Într-un alt bol, amestecați făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.

Se coace la cuptor în jur de o oră

Folosind o spatulă de cauciuc, amestecați jumătate din lapte bătut, urmat de jumătate din amestecul de făină. Adăugați restul de lapte bătut, urmat de restul amestecului de făină.

Aveți grijă să nu amestecați prea mult. Turnați amestecul în tava unsă, netezind partea de sus. Așezați cireșele deasupra, apoi presărați toppingul. Lăsați la copt în jur de 45-55 de minute sau faceți testul scobitoarei.

Lăsați prăjitura să stea în formă 10 minute înainte de a o scoate, apoi lăsați-o să se răcească complet pe un grătar. Odată răcită, presărați zahăr pudră peste ea. Serviți cu frișcă sau înghețată.

Sursă foto: www.daringgourmet.com

Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *