Simona Ionescu / Redactor Șef

Calvarul ultimilor ani din viața profesorului Menci. Nu e de mirare că organismul său nu a mai rezistat

Calvarul ultimilor ani din viața profesorului Menci. Nu e de mirare că organismul său nu a mai rezistat
Viața de după închisoare a fost un adevărat calvar pentru profesorul Mencinicopschi, profesor și cercetător din domeniul alimentației din România. Deși era liber, a trăit în continuare în teamă, lipsuri și multă suferință.

La finalul anului 2016, dr. Menci, așa cum îl știe toată lumea, a fost eliberat condiționat din pușcărie. Din omul puternic ajunse atunci o umbră a ceea ce a fost cândva.

Deși era liber, realitatea pe care a trebuit să o înfrunte i-a adâncit și mai mult durerea. S-a trezit cu o problemă uriașă, cea a lipsei banilor, dar și cu pericolul ca singura sa avuție, o casă lângă București, să fie confiscată.

El a fost găsit vinovat de prejudiciul adus statului, motiv pentru care a avut sechestru pus pe avere. A trăit ultimii ani din viață sub teroarea că locuința îi va fi confiscată de stat. Mai mult decât atât, profesorul și soția lui au cheltuit toți banii pe care îi aveau, plătind onorariul avocaților. Astfel că au ajuns să-și ducă zilele cu câteva sute de lei. Acest lucru se întâmpla în condițiile în care 1/3 din pensia profesorului fusese oprită pentru recuperarea prejudicului adus statului.

“Din punct de vedere material am fost foarte afectați. Am putea pierde chiar casa, singurul nostru bun. Perioada aceasta este tristă, marcată de lipsuri. Eu sunt bolnav, cardiac, și numai tratamentul meu costa 500-600 de lei pe luna”, a mărturisit dr. Mencinicopschi, la scurt timp după ce a fost eliberat din închisoare.

 A suferit un infarct după gratii

Deși nu a dorit să se plângă, profesorul a fost vizibil afectat de cei doi ani petrecuți după gratii. A slăbit mult și chiar a suferit un infarct după gratii. Era plin de riduri, cu o parte a danturii lipsă și împovărat de griji, motiv pentru care în ultimii ani a apărut tot mai rar în public. Gheorghe Mencinicopschi s-a născut la 1 mai 1949, în comuna Domnești, județul Argeș. A fost biolog, biochimist și cercetător român, și director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România.

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la opt ani de închisoare în dosarul „Telepatia”, pentru privatizarea frauduloasă a  ICA. A fost eliberat după doi ani de detenție, în septembrie 2016.

Pe 19 octombrie, profesorul Mencinicopschi s-a stins din viață, la vârsta de 73 de ani.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre