A fost o ceremonie de gală, căci canadienii au făcut pentru Bute ceva ce românii nu au reușit. Pentru performanţele realizate în cariera sa, a venit recompensa.
Lucian Bute are 41 de ani și a intrat în posteritate în cadrul celei de-a 30-a Gale a Panteonului Sporturilor din Quebec, alături de alţi mari patru foşti sportivi, hocheistul Guy Carbonneau, schiorul de fond Alex Harvey, hocheista Caroline Ouellette şi ciclista Marie-Helene Premont, o specialistă în mountain bike. În clubul select al marilor sportivi ai regiunii Quebec au fost primiţi cu această ocazie şi arbitra de fotbal Sonia Denoncourt şi Tom Quinn, preşedintele Consiliului de administraţie al Institutului Naţional de Sport din Quebec.
Lucian Bute a marcat istoria
„După toată cariera mea, să fiu inclus în Panteonul sporturilor e ceva extraordinar. După ce am devenit campion mondial, în 2007, aceasta este practic cea mai importantă seară pentru mine. Asta arată că Lucian Bute a făcut ceva pentru sportul din Quebec, a marcat istoria. Este o onoare şi sunt foarte emoţionat”, a declarat Bute la ceremonie.
Presa canadiană a relatat pe larg despre viața și performanțele marelui sportiv. De asemenea, s-a vorbit și despre planurile sale de viitor.
„Bute, care este tatăl a doi copii, de cinci şi trei ani, visează la proiecte în lumea boxului, cum ar fi acela de a îndruma un tânăr pugilist român, de exemplu. Cu siguranţă, nimeni nu este mai potrivit pentru a arăta calea potrivită unui imigrant pentru a se integra în societatea din Quebec”, a menționat Radio Canada.
La 23 de ani, Bute nu vorbea nici engleză, nici franceză
În prezent, Lucian Bute se prezintă drept boxer româno-canadian. Originar din satul Pechea, județul Galați, el își amintește că, în urmă cu 18 an, a pornit pe urmele Nadiei Comăneci care, după succesul la Olimpiada din 1976 a decis să se stabilească în această țară.
„Când am sosit aici, în 2003, nu vorbeam nici franceza, nici engleza. M-am integrat bine, Quebec-ul m-a adoptat. Am reuşit să vând 20.000 de bilete la Centre Bell pentru fiecare meci. Azi, viaţa mea este aici, familia este alături de mine, copiii sunt născuţi aici. Sunt ca un adevărat locuitor al Quebecului”, mărturisește acum Lucian Bute.
Fostul antrenor al lui Bute, Stephane Larouche, a vorbit și el despre fostul lui elev. „Este un moment frumos, deoarece pentru a ajunge aici trebuie să marchezi boxul Quebecului şi asta o faci doar devenind campion mondial. Te impui prin prestanţă, prin mesajul pe care îl laşi, prin personalitatea ta, prin identitate, sunt mai multe lucruri. Este bine pentru noi, pentru box şi este o realizare frumoasă pentru Lucian Bute, pe care o va lăsa moştenire în box, a spus Larouche.
Palmares cu 32 de victorii
Lucian Bute și-a încheiat cariera de sportiv în martie 2019, la vârsta de 39 de ani. Cu doi ani mai devreme, în februarie 2017, a susținut ultimul său meci din cariera profesionistă în Quebec City, pierzând prin KO în faţa columbianului Eleider Alvarez.
El are un palmares impresionant. El şi-a apărat cu succes de nouă ori titlul mondial IBF la categoria supermijlocie (între 2007 şi 2012). A încheiat cariera sportivă cu un palmares la profesionişti de 32 de victorii ( din care 25 KO) şi 5 înfrângeri (2 KO). Înainte să joace la profesioniști, Lucian Bute și-a pus în palmaresul său de boxer amator o medalie de bronz la Campionatele Mondiale din 1999, de la Houston, dar şi o medalie de aur la Jocurile Francofoniei din 2001 de la Ottawa-Hull (Canada), ambele la categoria welter.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook