Simona Ionescu / Redactor Șef

Minunile lui Arsenie Boca de după moarte. În momente cheie, icoana plânge cu mir

Minunile lui Arsenie Boca de după moarte. În momente cheie, icoana plânge cu mir
Supranumit „Sfântul Ardealului”, Arsenie Boca a fost cel mai cunoscut părinte ieromonah, duhovnic, teolog și artist plastic ortodox al secolului XX. Se spune că a făcut minuni atât în viață, cât și după moarte.  Acum câțiva ani, o familie dintr-o localitate arădeană a anunțat că icoana sfântului, pe care o deține acasă, plânge cu mir. Povestea de azi e însă despre o icoană pictată de acesta.

De numele lui Arsenie Boca sunt legate povești reale și, deopotrivă, legende. Se vorbește și despre întâlniri secrete cu Nicolae Ceaușescu, care venea la el pentru sfaturi. Și se mai vehiculează că ținea legătura cu persoane din divizia paranormală a fostei Securități. Cert este că procesul de sanctificare a lui Arsenie Boca e în plină desfășurare, acesta fiind demarat în urmă cu mai mulți ani.

Acum o icoană pictată de Arsenie Boca a ajuns să fie vânduă la licitație. Este vorba de o icoană pe glajă, „Maica Domnului Îndurerată”, realizată într-un atelier din Șcheii Brașovului, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Icoana a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus (poreclit „Starețul”), purtând pe verso dedicația și semnătura lui Arsenie Boca, datate 25 august 1945.

Aceste mențiuni reprezintă o raritate absolută, drept pentru care peste 30 de pasionați de artă sacră și colecționari au fost interesați de piesa de colecție, oferind, timp de 15 minute, 49 de pași de licitație. Icoana s-a scos la vânzare cu un preț de pornire de 350 de euro și a fost adjudecată pentru nu mai puțin de 17.000 de euro. Icoana lui Arsenie Boca a fost cea mai disputată piesă a Licitației de artă sacră ce a avut loc seara trecută.

Românii cheltuie sume mari pe artă religioasă

Trebuie spus că în cadrul aceleiași licitații s-au vândut 80% din obiectele de artă religioasă. O altă piesă care a ajuns la o valoare mare a fost icoana de pelerinaj „Cetatea Ierusalimului”. Piesa, veche de 155 de ani, a avut un preț de pornire de 1.600 de euro, fiind un certificat pentru cei care mergeau să se închine la Sfântul Mormânt de la Ierusalim, aducând în România acest obiect simbolic care reflectă obiective de pelerinaj și scene reprezentative pentru tradiția creștină. Ea s-a vâncduct cu 14.000 de euro.

Totodată, una dintre primele icoane pictate în atelierul de la Nicula, „Sfântul Nicolae pe tron”, realizată în 1799, a fost adjudecată pentru 10.000 de euro, prețul de pornire fiind de 600 de euro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre