Cât de eficiente sunt, de fapt, vaccinurile anti Covid-19. Studiu de amploare

Cât de eficiente sunt, de fapt, vaccinurile anti Covid-19. Studiu de amploare
Încă de la începutul pandemiei, eficiența vaccinurilor a fost pusă sub semnul întrebării. Și chiar acum, când sunt deja numeroase state în care aproape toată populația a fost vaccinată, sunt suficiente voci care susțin că serurile sunt, de fapt, periculoase.

Un studiu de amploare, realizat în Franța, arată cât de eficiente sunt, de fapt, vaccinurile anti Covid-19. Cercetătorii francezi au stabilit că vaccinarea împotriva Covid-19 reduce cu 90% riscul de spitalizare şi de deces la persoanele de peste 50 de ani şi pare eficace şi împotriva variantei Delta. Acest studiu a fost publicat luni, informează AFP.

„Persoanele vaccinate au un risc de 9 ori mai scăzut de a fi spitalizate sau de a muri din cauza Covid-19decât persoanele nevaccinate”, a explicat pentru AFP epidemiologul Mahmoud Zureik, directorul structurii Epi-Phare, care reuneşte Asigurările de Sănătate (Cnam) şi Agenţia pentru medicamente (ANSM).

Cercetătorii Epi-Phare au comparat datele a 11 milioane de persoane vaccinate cu vârsta de peste 50 de ani cu cele a 11 milioane de persoane nevaccinate din aceeaşi grupă de vârstă. Perioada de referință a fost între 27 decembrie 2020 (începutul campaniei de vaccinare în Franţa) şi 20 iulie 2021.

Cât de eficiente sunt, de fapt, vaccinurile anti Covid-19

Oamenii de știință au descoperit că începând din a 14-a zi după administrarea celei de-a doua doze se instalează „o reducere a riscului de spitalizare de peste 90%. „Această reducere este de acelaşi ordin de mărime şi pentru riscul de deces în timpul unei spitalizări ca urmare a Covid-19″, potrivit Epi-Phare.

Observaţia se aplică vaccinurilor Pfizer/BioNtech, Moderna şi AstraZeneca. Cel de-al patrulea autorizat în Franţa, Janssen, a fost utilizat în proporţii mai mici. De aceea nu a mai fost inclus în studii.

„Această reducere este de acelaşi ordin de mărime şi pentru riscul de deces în timpul unei spitalizări ca urmare a Covid-19„, a mai spus directorul structurii Epi-Phare. În plus, se pare că această eficacitate pentru formele severe ale bolii „nu pare să se diminueze în perioada de urmărire disponibilă, care a mers până la 5 luni”, au mai precizat cercetătorii.