Vaccinurile Pfizer şi Moderna ar avea trei efecte secundare grave. Efectele nu au fost raportate de un număr foarte mare de persoane, însă ele au atras atenția specialiștilor.
Cele trei reacţii în urma vaccinării cu serurile Pfizer şi Moderna sunt studiate pentru a evalua dacă sunt posibile efecte secundare, a anunţat miercuri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Până acum, Pfizer, care este de departe cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru Covid-19 al UE, şi Moderna nu au făcut comentarii.
Vaccinurile Pfizer şi Moderna ar avea trei efecte secundare grave
Peste 43,5 milioane de doze de vaccin Moderna, Spikevax, au fost administrate în Spaţiul Economic European începând cu 29 iulie, a spus EMA, comparativ cu mai mult de 330 de milioane de doze de vaccinuri ale Pfizer, Comirnaty, dezvoltate împreună cu compania germană BioNTech.
Luna trecută, Agenția Europeană a Medicamentului a găsit o posibilă legătură între cazuri rare de inflamaţie cardiacă şi vaccinurile cu ARNm. Totuși, beneficiile acestor vaccinuri depăşesc orice riscuri.
Două afecțiuni de rinichi
Acum se aduc în discuție alte trei efecte secundare. Eeste vorba, pe de o parte, de eritemul multiform, care este o formă de alergie a pielii, care ar apărea în urma vaccinării. Alte două efecte advers ar putea fi glomerulonefrita sau inflamaţia rinichilor şi sindromul nefrotic, o afecţiune a rinichilor caracterizată de pierderi de proteină prin urină.
Toate acestea sunt studiate de comitetul de siguranţă al EMA, potrivit instituţiei. Agenția nu a oferit detalii despre câte cazuri ale afecţiunilor investigate au fost înregistrate, dar a spus că a solicitat mai multe date companiilor.
Agenţia a dezvăluit noile evaluări ca parte a actualizărilor de rutină la secţiunea de siguranţă a bazei de date a tuturor vaccinurilor autorizate. De asemenea, EMA a adăugat săptămâna trecută tulburările menstruale ca o afecţiune pe care o studiază în legătură cu vaccinurile, inclusiv cele de la AstraZeneca şi J&J.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook